19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

ABD'ye işkence davası

ABD'de 11 Eylül saldırısının ardından insanlık dışı muamele gördüğü gerekçesiyle ABD yönetimine dava açan ilk kişi olan Konyalı eski imam İbrahim Türkmen, 4.5 yıldır devam eden davada ifade vermek üzere özel vize ile ABD'ye davet edildi. 

Türkmen, ABD'de insan hakları konusunda çalışma yapan bir derneğin avukatları aracılığıyla takip ettiği davada önemli aşama kat edildiğini söyledi. 

Aradan geçen 4.5 yıl içinde 10'dan fazla avukatın davasını gönüllü olarak takip ettiğini ve hakkını aradığını belirten Türkmen, kendisinin de mahkemede ifade vermek üzere ABD'ye çağrıldığını belirtti. 

Bu konuda bazı pürüzler yaşandığını ve 3-4 ay kadar beklediğini anlatan Türkmen, ''Avukatlarım aracılığı ile yaptığım görüşmeler sonunda ABD yaptığı davetle bana diplomatlarınkine benzeyen özel bir vize verdi. 6 Ağustos sabahı Uçakla ABD'ye gidiyorum. Pazartesiden çarşambaya kadar üç gün süreyle New York Brooklyn Federal Mahkemesi'nde ifade vereceğim'' dedi.

''100'E YAKIN KİŞİNİN DOSYASI DAVA İÇİN BEKLİYOR'' 

Bugüne kadar mahkemede belgelerin konuştuğunu, bundan sonra kendisinin New Jersey Passaic Cezaevinde yaşadığı işkenceleri anlatacağını ifade eden Türkmen, Şunları söyledi: 

''Mahkemede benden önce benzer olayları yaşayan 6 davacı dinlendi. Son olarak benim ifademe başvurulacak. Etnik ve dinsel ayırımcılık yaptıkları için ABD Adalet Bakanı John Ashcroft ve FBI Başkanı Robert Mueller aleyhine New York Brooklyn Federal Mahkemesinde açtığım davayı kazanırsam benimle aynı işkenceleri yaşayan insanlara da örnek olacağım. Hangi din ve milletten olursa olsun herkese aynı hukuk uygulanmalı. Öğrendiğime göre benim gibi kötü muameleye maruz kalan 100'e yakın kişinin dosyası da dava için hazır bekliyor. Bu dava bizim lehimize sonuçlanırsa emsal teşkil edecek ve bu kişiler adına insan hakları gönüllüleri ABD'de hukuk mücadelesi başlatacak.'' Davayı kazanırsa 1.5 milyon dolarlık tazminat alabileceğini belirten Türkmen, ''Ben bu işi para için yapmıyorum. Ama bana karşı yapılan hata gerçekten çok büyük, cezasız kalmamalı'' dedi.

ELLERİ KELEPÇELİ AYRILDIĞI ABD'YE ÖZEL VİZEYLE GİDECEK 

ABD'de cezaevinde kaldığı sırada dava açmak için görüştüğü avukatın böyle bir davanın 5-6 yıl bile sürebileceğini belirterek, kendisine, ''O kadar bekleyebilir misin'' diye sorduğunu anlatan Türkmen, şunları kaydetti: 

''Kendisine 'ölene kadar bile bekleyebilirim. Hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğim' demiştim. Şimdi hayatım boyunca unutamayacağım kötü günleri yaşadığım ve elleri kelepçeli uçağa bindirilerek sınır dışı edildiğim ABD'ye tekrar dönüyorum. Ama bu sefer maruz kaldığım kötü muameleleri anlatmak için verilen özel vize ile...''

MAHKUMLARI KÖPEKLERLE KORKUTTULAR 

Türkmen, cezaevinde kaldığı 4.5 aylık süre boyunca geceleri koğuşlara gelerek kendilerini uyandıran görevlilerin, köpekleri yüzlerine bir santimetre kalana kadar yaklaştırarak kendilerine baskı yaptığını, çeşitli bahanelerle çırılçıplak soyarak rencide ettiklerini anlattı. 

Cezaevinde domuz ürünleri yemeye mecbur bırakıldıklarını anlatan Türkmen, ''Bir görevlinin, Müslüman olduğumuzu domuz eti yemek istemediğimizi söylediğimizde bize, 'burası otel değil, cezaevi' demesini unutamıyorum'' diye konuştu. 

İbrahim Türkmen, 11 Eylül sonrası gördüğü kötü muamele nedeniyle ABD yönetimine dava açan ilk kişi olarak dünya basınından büyük ilgi gördü. Son olarak nisan ayında New York Times gazetesinde Türkmen'le ilgili geniş bir haber yayınlanmıştı. 

Türkmen, ABD'ye gitmeden önce 16 yıl imamlık yaptığı Konya'da şimdi araçların LPG dönüşümü için parça satan bir dükkan işletiyor.
aa
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2006 Pazar 12:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?