22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

AB'ye destek azaldı

Bugün açıklanan bir AB araştırmasının sonuçlarına göre, Türk halkının Avrupa Birliği'ne katılmaya yönelik desteği, milliyetçilerin iyi bir sonuç elde etmesinin beklendiği genel seçimlere birkaç gün kala daha da azaldı.


Kamuoyu araştırmasına göre oylamaya katılanların yüzde 52'si AB üyeliğinin "iyi bir şey" olduğunu söylüyor. Bu rakamlar geçen sonbaharda yüzde 54'ü gösteriyordu. 10 Nisan'dan 10 Mayıs'a kadar bir süreç içerisinde 1000 kişi dahilinde gerçekleştirilen araştırma AB'ye güven duyan Türklerin sayısının da yüzde 42'den yüzde 38'e
düştüğünü gösteriyor.

Sonuçları bir basın toplantısında açıklayan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Martin Dawson sonuçların olumsuz olarak algılanmaması gerektiğini, Türk halkının AB'ye olan desteğinin geçen sene Temmuz ayında da yüzde 44'e düşmüş olduğunu söyledi.


Türklerin Avrupa Birliğine desteği 2004'te yüzde 70'lerde seyrediyordu. Ancak bu zengin birliğin, büyük ve çoğunlukla Müslüman bir ülkeyi pek de kabul etme niyetinde olmadığı ve üyelik şeklindeki nihai bir sonuç yolunda Türkiye'nin önüne yeni şartlar koyacağı yönündeki algılama AB'ye desteği oldukça azalttı.


Türkiye 2005'te AB'ye üyelik müzakerelerine başladı. Ancak son gelişmelerin ardından AB'ye katılım süreci Türkiye'deki seçim kampanyalarının gündeminde pek yer almıyor.

REUTERS
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 21:08:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?