20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Acaristan'ın yargı serüveni

İstanbul Beykoz'daki Özel Serdaroğlu ormanına inşa edilen Acaristanbul villaları, ibretlik bir hukuk serüvenine sahip. Danıştay'ın 'kaçak' diye yıkılması yönünde karar aldığı 144 villaya, yerel mahkeme ruhsat verdi, üstelik villa sayısı 833'e çıktı.

Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar, geçen yıl yıkım kararını eleştirirken, "Her şeyi yargı kararlarına göre yaptık. Tüm işlerimiz yasal." demişti. Gerçekten de İsmet Acar her işini yargı kararlarına göre yürütüyor. Ancak bunların neredeyse tamamı tartışmalı. Olayların gelişim süreci kronolojik olarak incelendiğinde ortaya müthiş çelişkiler yumağı ve skandallar silsilesi çıkıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı 2001 yılında İsmet Acar'a inşaat için ön izin veriyor. Yapılan incelemenin ardından kesin izin verilemeyerek ön izin iptal ediliyor. İsmet Acar bunun üzerine Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıyor. Mahkemenin görevlendirdiği Prof. Dr. Zekai Görgülü başkanlığındaki bilirkişi, 'ruhsat için bakanlıktan izin almaya gerek yok' yönünde görüş bildiriyor. İsmet Acar da bu raporla belediyeden ruhsat alıyor. Dört aylık yasal sürede orman işletmesi itirazda bulunmayınca karar kesinleşiyor.

Bunun üzerine Mimarlar Odası ve Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder), İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nde ruhsat iptali için dava açıyor. Mahkeme, 30 Haziran 2005'te bakanlığın izni olmadan verilen yapı ruhsatının hukuka aykırı olduğuna hükmederek yürütmeyi durduruyor. Aynı mahkeme, 9 Mart 2006'da yapı ruhsatlarının kesin iptaline karar veriyor. İnşaatları yıkması gereken Beykoz Belediyesi, kararı temyiz etmek üzere dosyayı Danıştay'a götürüyor.

Belediye Acarlar'ı kurtarmak istiyor

Danıştay 6. Dairesi, belediyenin yürütmeyi durdurma talebini reddediyor. Acarlar'ı kurtarmaya çalışan Beykoz Belediyesi, villaları yıkmaya yanaşmıyor. İsmet Acar'a bir yazı gönderen belediye, 1 ay içerisinde bakanlıktan izin alarak ruhsat başvurusunda bulunmasını istiyor. İsmet Acar'ın bakanlığa yaptığı başvuru 15 Ocak 2007'de reddediliyor.

Beykoz Belediye Encümeni, 29 Ocak 2007'de Acaristanbul'un yıkılamayacağına hükmediyor. Danıştay 6. Dairesi, 13 Şubat 2007 tarihinde nihai kararını açıklıyor ve yerel mahkemenin daha önce verdiği ruhsat iptali kararını onaylıyor. Belediye Başkanı Muharrem Ergül de, yüksek mahkemenin verdiği kararın herkes için bağlayıcı olduğunu söylüyor. Ancak villaları yıkmama konusunda ayak diremeye devam ediyor. Dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Belediye Başkanı Ergül'le Ankara'da bir görüşme yapıyor, sonra da İstanbul'da toplantı düzenleniyor. Bu gelişmeler üzerine Beykoz Belediye Encümeni, 12 Mart 2007 tarihinde villaların yıkılması kararını alıyor. Ancak karar yine uygulanmıyor. İsmet Acar, yıkım kararı aleyhine İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nde dava açıyor. Yerel mahkeme, Temmuz 2007'de bakanlığın izin talebine ilişkin ret kararını haksız bularak İsmet Acar lehine karar veriyor. Belediye bir aylık yasal sürede itiraz etmeyince karar kesinleşiyor. 26 Mart 2008'de Acaristanbul'a yeni ruhsat veriyor. Tüm bu gelişmeler, İsmet Acar'ın baştaki sözlerini haklı çıkarıyor. Her şey gerçekten de yargı kararlarına göre yapılmış.

Karar var, yıkım yok

Beykoz Belediyesi sınırlarında inşa edilen Acaristanbul villaları için defalarca yıkım kararı çıktı. Danıştay ve yerel mahkemeler tarafından verilen yıkım kararları Beykoz Belediyesi tarafından bir türlü uygulanmadı. Uzun süre kamuoyunu meşgul eden villaların yıkılması beklenirken, Beykoz Belediyesi'nin 833 villa için müstakil olarak ruhsat düzenlediği ortaya çıktı.

Yeni dava açılacak

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu: Beykoz Belediyesi'nin verdiği ruhsat yasal değildir. 9 Şubat 2007'de Danıştay kararı ile ruhsatlar kesin olarak iptal edildi. Kararda açıkça bölgenin orman vasfının korunması istenmektedir. Belediye, yargı kararını yerine getirip inşaatları yıkacağına işi sürüncemede bırakıp ruhsatları yeniledi.

Mimarlar Odası Şube Başkanı Aysel Can Ekşi: Acarlar'a yeniden ruhsat verilmesi hukuk skandalıdır. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz ve bu skandalı ortadan kaldırmak için dava açacağız. Kararlar birbiriyle de çelişiyor.

Mimarlar Odası avukatı İlyas Bulcay: Ortada çok açık ve net bir yargı kararı varken böyle bir gelişmenin olması kanunsuzluktur. Ruhsatların iptali için oda olarak dava açmaya hazırlanıyoruz.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 16:32:36
Güncelleme :17 Eylül 2008 Çarşamba 16:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?