16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Adalete trafik cezasını yargı keser

Yargıtay: Hakim ve savcılara trafik cezasını polis değil, yargı keser...
 
Yargıtay, trafik kurallarını ihlal eden hakim ve savcılara polisin ceza kesemeyeceğini, yaptırımın sadece yargı tarafından uygulanabileceğini açıkladı.

Hakim ve savcılara trafik polisinin ceza kesemeyeceğiyle ilgili karar, 12 Mart tarihinde Zaman'ın manşetinde yer almıştı. 

Zaman'ın pazartesi günü manşetten duyurduğu 'Hakim ve savcıya hız yapmak serbest' başlıklı haber üzerine yazılı bir açıklama yapan Yüksek Mahkeme, yargı mensuplarının kanundan muaf olmadığını; ancak polislerin savcıya ceza kesmesi halinde 'yargı teminatı'nın zedeleneceğini savundu. Böyle bir duruma sebebiyet vermemek için yasalara özel hükümler konulduğunu anlatan Yargıtay, bunun vatandaşların kanun önündeki eşitliğinin de güvencesi olduğunu ileri sürdü. Manisa'da trafik denetimi yapan polis ekiplerinin, aşırı hız yapan bir savcı hakkında tespit tutanağı tutması Yargıtay'ın gündemine taşınmıştı. Dosyayı ele alan 7. Daire, hakim ve savcılara idarî para cezası verilemeyeceğine hükmetmişti. 7. Daire'nin aldığı kararla Yargıtay'ın dün yaptığı açıklamanın çeliştiği belirtiliyor. İlgili yasada boşluk olduğuna dikkat çeken hukukçular da, hakim ve savcılara trafik cezası kesecek merci bulunmadığını vurguluyor. 

12 Mart'ta Zaman'da 'Hakim ve savcıya hız yapmak serbest' başlığıyla yayınlanan haber, gözleri yargı mensuplarına uygulanacak idari para cezasını düzenleyen kanunlardaki boşluklara çevirdi. Konuyla ilgili tartışmaların artması üzerine Yargıtay, bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin verdiği kararın, hakim ve savcılara trafik cezası kesilemeyeceğini öngörmediği belirtildi. Açıklamada kararın bir cumhuriyet savcısı için düzenlenen 'tespit tutanağının' ilgili yerdeki cumhuriyet başsavcılığınca 'ceza tutanağı' haline getirilemeyeceğine ilişkin olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Hâkim ve cumhuriyet savcılarının Trafik Kanunu'na aykırılık teşkil eden eylemlerinden dolayı ilgili zabıta tespit tutanağı düzenleyecek. Tutanak, ilgilinin yargı çevresindeki ağır ceza mahkemesine gönderilecektir. Hakimler ve cumhuriyet savcılarına elbette yaptırım uygulanacaktır; ama adli amiri oldukları merciler tarafından değil, daha üst yargı mercilerince." denildi.

Ancak Yargıtay'ın açıklaması habere konu olan kararla çelişiyor. Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin kararında, trafik suçu nedeniyle idari yaptırımın hangi merci tarafından uygulanacağına ilişkin bir düzenleme bulunmadığı ve bu merciin kıyas yoluyla da belirlenemeyeceği vurgulanmıştı. Daire, hakim ve savcılara ceza uygulanması konusunda yasada boşluk olduğunu vurgulamasına karşılık Yargıtay, bu konudaki cezaların ağır ceza mahkemesince uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı ve Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, hakim ve savcılar hakkındaki idari para cezalarını uygulayacak merci konusunda yasalarda boşluk olduğunu vurguladı. Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin Manisa'da hız sınırını ihlal eden bir savcıyla ilgili verdiği kararda yasadaki bu boşluğa dikkat çektiğini söyleyen Eminağaoğlu, yüksek mahkemenin cezayı uygulayacak merciin kıyas yoluyla belirlenemeyeceğine karar verdiğini ifade etti. Burada hakim ve savcılara tanınmış bir dokunulmazlık ya da ayrıcalığın söz konusu olmadığını savunan Eminağaoğlu, "Yasalar alelacele çıktığı için bu sorunlar oluyor. Yasama organı, suçu düzenlemiş, cezayı koymuş; ama hakim ve savcılara kim tarafından uygulanacağını göstermemiş." dedi.

Murat Aydın/zaman
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 13:28:25
Güncelleme :15 Mart 2007 Perşembe 13:35:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hüseyin PEhlivan IP: 85.103.55.xxx Tarih : 15.03.2007 14:01:07
Türkiye'de Ayırım Yok Diyenler Bence Birdaha Baksın Bakın Burası Türkiye Ve Her Memur Görevini Yapıyor Bunları Kısıtlarsan Ne Görevi Yapcak? Bence Çok Saçma Bir Karar... Ben Olsam Sırf Gerçeklik Amaçlı İnsan Hakları Mahkemesine Başvururdum