28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Adana Müzesi'nde 46 yıllık ihmal

Adana Arkeoloji Müzesi'ndeki Erken Bizans Dönemi'ne ait mozaikler, yer olmadığı gerekçesiyle müzenin bahçesinde sergileniyor. 

1960 yılında Merkez Bankası inşaat alanından çıkartılan Geç Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait mozaikler, yer olmadığı için 46 yıldır Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde sergileniyor. 46 bin 500 tarihi eserin bulunduğu müzede, mozaikler gibi birçok tarihi eser de müze bahçesinde sergilenmek zorunda kalıyor. Çevrenin yol açtığı tahribattan etkilenen tarihi eserler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. 

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, mozaiklerin müzede yer olmadığı için bahçede sergilendiğini, yağmurdan, tozdan ve egzoz dumanından etkilendiğini belirterek, bu eserlerin gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılması için Adana'ya bir an önce müze yapılması gerektiğini söyledi. 

Adana Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Oya Arslan ise, mozaiklerin kapalı alanlarda korunması gerektiğine dikkat çekerek, "Mozaikler narin eserlerdir. Yağmur, güneş ve tozdan çabuk etkilenirler. Dışarıda sergilendikleri zaman özelliklerini yitirirler. Erken Bizans Dönemi'ne ait mozaik ve birçok tarihi eseri yer olmadığı için müze bahçesinde sergilemek zorunda kalıyoruz. Adana'nın, tarihi eserleri en iyi şekilde koruyacak ve sergileyecek bir müzeye ihtiyacı var" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2006 Pazar 10:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?