30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Adem'in beyni Almanya'da kaldı

Almanya'da polis tarafından dövüldükten sonra öldüğü öne sürülen 26 yaşındaki Adem Özdamar'ın beyninin, Almanya'da otopsi sonrası alınması aileyi şoke etti.


Almanya'nın Hagen kentinde 17 Şubat'ta polisler tarafından dövülerek komalık edildiği öne sürülen Samsunlu Adem Özdamar'ın, Hagen-Allgemeines Hastanesi'nde 18 gün yoğun bakımda tutulduktan sonra beyin ölümü gerçekleşmiş, bir süre sonra da kalp atışı durmuştu. Özdamar'ın cenazesi bir hafta önce İstanbul'a getirilerek, ailesinin isteği üzerine Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. İstanbul'da yapılan ikinci otopsi sonucu Alman adli tıp uzmanlarının uyuşturucu aldığı için öldüğünü öne sürdüğü Özdamar'ın kollarında ve bacaklarında, yüzünde kırık ve darp izlerine rastlayan Türk Adli Tıp Kurumu uzmanları, otopside ayrıca Türk gencinin beyninin olmadığını fark etti. Başından aldığı darbeler sonucu öldüğü de iddialar arasında olan Ödamar'ın beyninin Almanya'da kalması nedeniyle otopsi yarım kaldı. Türk genci ise 1 hafta önce Bafra ilçesinde toprağa verilmişti.


Olayın şokunu yaşayan ve beynin olmamasına şaşıran baba Dursun Özdamar, beynin alınmasıyla ilgili durumu Alman hükümetinin oğlunun ölmesiyle ilgili olayın oluş şeklini saklamasının devamı olarak değerlendirdi. Olayı anlatan baba Özdamar, "Olay günüde çocuğum polise telefon açmış, 'korkuyorum' demiş. Polis gelip almış ve merkezine götürmüş. Orada dövmüşler. Hastanede komada iken ben Almanya'ya gittim. 18 günde çok sayıda değişik ifadeler verildi. Avukat tuttum. İfadelere baktı, hepsi farklı.

Çocuğum elleri bağlı, 'kendini duvara vurdu diyorlar.' Peki niye polis tutmadı? Boynunda neden ağır yaralar var, neden burnun ana kemikleri kırık? Vücudunun birçok yerinde kırıklar var. Evden alıyorsun, cesedini veriyorsun. Kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim. Otopsiye Türk doktorlarını da almadılar. Oradaki bazı doktorlar, '10 kişi üzerinde mi dans etti bunun' dediler. Durum o kadar kötü idi" dedi.


Kardeşinin beyninin alınmasına tepki gösteren ağabeyi Ömer Özdamar, otopside beynin olmadığının anlaşıldığını, Türkiye'deki otopsinin de yarım kaldığını, gerekirse beyni Almanya'dan isteyeceklerini kaydetti. Dünyada ender yaşanan olayla karşı karşıya olduklarını ifade eden Özdamar, "Biz Türk devletine güveniyoruz. Olayla yakından ilgilenmesini bekliyoruz. Alman hükümeti kendilerini haklı çıkartmak için o raporları tuttular. Bu da onun devamı. Nasıl beyni alırlar anlamıyoruz. Bizim Türk doktorlarını otopsiye sokmamışlardı, nedenler ortada. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmayı düşünüyoruz" diye konuştu.


Ölen Türk gencinin yeğeni Hasan Özdamar ise olayın net bir şekilde ortada olduğunu, evinden alınan bir Türk gencinin polis merkezinde öldürüldüğünü, yaşanan olayların 'gizleme taktikleri' olduğunu, sorumlularının cezalandırılmasını beklediklerini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2008 Pazartesi 21:50:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?