20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Ağrı kapandı, Ağrılı yandı


Üç Alman’ın PKK’lılarca kaçırılması üzerine Ağrı Dağı tırmanışa kapatıldı. Seyahat şirketleri otel ve rehber rezervasyonlarını iptal ederken Ağrı’da turizmden geçinenler öfkeli. Almanya olayı PKK’nın Roj TV?tepkisine bağladı

AĞRI - PKK’lı teröristlerin üç Alman turisti kaçırmasının ardından Ağrı Dağı, ikinci bir emre kadar tırmanışlara kapatılırken, olan bölgede dağcılık turizmiyle geçinenlere oldu. Seyahat şirketleri bölgedeki rezervasyonları iptal etti, Almanya ve Britanya vatandaşlarına “Ağrı’ya gitmeyin” uyarısı yaptı.

Almanya’dan gelen ve Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki Hotel Nuh’ta bir gece kalan 13 Alman, 7 Temmuz sabahı Ağrı Dağı’na tırmanışa başladı. Yerel rehber Kemal Çeven yönetiminde Eli Köyü’nden tırmanışa geçen Almanlar, aynı gün 3 bin 200 metre yükseklikteki Yeşilkamp’a çadır kurdu. 8 Temmuz günü sabaha karşı 4 bin 200 metre yüksekliğe tırmanmak için hazırlanan turistlerin kampı gece saat 23.00’te PKK’lılar tarafından basıldı. Silahlı beş terörist, Alman hükümetinin Almanya’daki PKK’ya yönelik tavrını protesto etmek için eylem yaptıklarını ve beraberlerinde götürecekleri üç kişiyi bir süre sonra serbest bırakacaklarını söyledi. Teröristler, 33 yaşındaki Lars Holger Renne, 49 yaşındaki Martin Georg ve 65 yaşındaki Helmut Johann’ı alarak kaçtı.

Almanlar Doğubayazıt’a geri dönerken, bölgede geniş çaplı operasyonlara başlandı. Ağrı Valisi Mehmet Çetin, “Operasyonlar ve güvenlik nedeniyle Ağrı Dağı’nı, ikinci bir emre kadar kapattık. Turistlerin bırakılmasından sonra durumu değerlendireceğiz” dedi.

Turizm şirketleri de olayın ardından otel ve rehber rezervasyonlarını iptal ettirmeye başladı. Rehberler ve otelciler, bu gelişmelerden dolayı medyayı suçladı. “Siz yazmasaydınız, iptal olmayacaktı” diyen kızgın otelciler, bazı gazetecilere saldırdı. Turizmciler, “Doğubayazıt’ın en büyük geçim kaynağı turizm. Ağrı Dağı kapatılınca, artık yabancı turist gelmez. Ekonomik krizin ardından meydana gelen bu üzücü olay, turizmden ekmek yiyen herkesi etkiledi” dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de kaçırılan üç Alman dağcının bir an önce serbest bırakılmaları için her türlü çabayı harcadıklarını söyledi. Steinmeier, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, “Yoğun şekilde olayın nedenini araştırıyor ve en kısa zamanda serbest bırakılmaları için her türlü çabayı harcıyoruz” dedi. Televizyonda ayrıca, Alman dağcıları kaçıran teröristlerin, bu eylemle, terör örgütünün yan kuruluşu Roj TV yayınlarını Almanya’da yasaklayan Almanya İçişleri Bakanlığı’nı protesto ettiklerinintahmin edildiği vurgulandı. Alman Dışişleri, yenilenen seyahat uyarısıyla Alman vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Hakkâri, Şırnak, Mardin ve Siirt yörelerine gitmemeleri tavsiyesinde bulundu. Alman televizyonları da haber bültenlerinde olaya geniş yer verdi.

Almanya’nın yanı sıra Britanya da vatandaşlarından Ağrı Dağı bölgesine çok gerekmedikçe seyahat etmemelerini istedi.

Komandolar arıyor
Turistleri kaçıran PKK’lıları yakalamak için bölgede dün başlatılan operasyonlar devam ediyor. Havadan ve karadan sürdürülen operasyonlara jandarma komando birlikleri de katıldı

Radikal
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 16:53:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?