29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ahıskalı liderler Ankara'da

Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Ahıska Türklerinin liderlerinin 11 Ekim'de Ankara'da buluşacağı bildirildi. Azeri basınına konuşan Ahıska Türkleri Konfederasyonu Dünya Konseyi Başkanı Ziyaddin İsmihanoğlu, en büyük desteği Avrupa Konseyi ve Türkiye'den aldıklarını söyledi.

Aynı zamanda Kazakistan'daki Ahıska Türklerinin lideri olan İsmihanoğlu, Gürcistan'daki tarihî topraklarına geri dönmelerinin bu ülkenin liderlerinin samimiyetine bağlı olduğunu belirtti. İsmihanoğlu, "Birçok soru var ki bizi rahatsız ediyor. Dokuz ülkede yaşayan Ahıska Türkleri liderlerinin bir araya geleceği 11 Ekim toplantısında bu sorulara cevap arayacağız." dedi. Ahıska Türkleri Konfederasyonu Dünya Konseyi geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Ukrayna, Kırgızistan, Özbekistan, ABD ve Rusya'da yaşayan Ahıska Türkleri liderlerince kurulmuştu.

Ahıska Türkleri, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet yönetimi tarafından Gürcistan'daki evlerinden sürgün edildi. Almanlara karşı savaşmak üzere 40 bin Ahıskalı cepheye gönderilirken, geride kalan halk da Türkiye ve Orta Asya ülkeleriyle bağlantı yolunu kesmek amacı ile 15 Kasım 1944'te bir kış gecesi yük vagonları ile Sibirya, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürüldü. Stalin imzalı gizli kararda, "Ahıska, Ahılkelek, Adigen, Aspinza rayonları ve Acaristan Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk, Kürt ve Hemşinlerden 40 bini Kazakistan'a, 30 bini Özbekistan'a, 16 bini Kırgızistan'a tahliye edilmesi.." ifadeleri yer alıyordu.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 13:09:49
Güncelleme :25 Eylül 2008 Perşembe 13:23:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?