22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

AİHM'den Türkiye'ye 'Pontus' cezası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Karadeniz'de yaşayanların sözde Pontus kökenli, yöre kültür anlayışının da sözde 'Pontus kültürünün' uzantısı olduğuna ilişkin yayın ve girişimleriyle tanınan yazar Ömer Asan'ın 5 yıl önce bir kitabının DGM kararıyla toplatılması sebebiyle Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti.

'Köklerinin' Helen olduğunu ileri sürerek 1990'lı yıllardan itibaren sözde 'Pontus' politikası üzerine kitaplar yayınlayan ve tartışma forumlarına katılan Ömer Asan'ın 1996 yılında 1. baskısını, 2000 yılında 2. baskısını yaptığı 'Pontus Kültürü' adlı 455 sayfalık kitap, 2002 yılında 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesi uyarınca, 'bölücülük' yapıldığı iddiasıyla İstanbul DGM kararıyla toplatıldı.

Ömer Asan, yargıya başvurarak berat etmesine ve kitabın üzerindeki toplatılma kararının kaldırılmasına rağmen AİHM'e başvurdu. Yıllar süren mahkemeler sonunda AİHM, Ömer Şükrü Asan'ın yazarı olduğu 'Pontus Kültürü' başlıklı kitabı 'bölücülük' propagandası yapıldığı iddiasıyla toplatan Türkiye'yi ifade özgürlüğünü ihlal ettiği için bin 500 euro tazminata mahkum etti. Türkiye'nin bu karara itiraz etmesi bekleniyor. Karadeniz tarihi ve kültürü üzerine çalışmalarıyla tanınan ve sözde Pontus kültürü elçisi olduğunu ileri süren Ömer Asan, 1994 yılında Abdi İpekçi Ödülü almıştı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 13:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?