29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Aile nezaretinde film' dönemi

Cinsellik, korku ve şiddet içerikli filmlere, yaş sınırı getirilmesinde esneklik sağlamak amacıyla "aile ile izleme" ibaresi eklenebileceğine karar verildi. Buna göre, çocukları korumak amacıyla 18 yaş altına tümüyle yasaklama getirmek yerine bazı filmlere (A+) işareti konularak, çocuklara aileleriyle birlikte filmi izleme olanağı verilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yönetmelik değişikliğiyle zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri taşımayan filmlerin dağıtım ve gösterimini yapanlara idari para cezası verilecek.
Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle daha önce cinsellik, korku ve şiddet içerikli filmlerle ilgili yalnızca yaş sınırlamasına ilişkin ibareler yer alırken "aile eşliğinde film izlenmesi" unsuru da getirildi. Cinsellik, korku veya şiddet unsurlarına bağlı olarak göre, filmleri genel izleyici kitlesi tarafından izlenebilirlik ve yaş bakımından sınıflandıran Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu, artık yaş sınırı uygulanması gerekli olan filmlerde "aile ile izlenebilir" yönünde karar verebilecek.

Yetişkin olmayana ‘aile’ koşulu

Ticari dolaşıma veya gösterime sunulması uygun bulunan ancak içerikleri nedeniyle seyircinin bilgilendirilmesi veya izleyici kitlesi için yaş sınırı uygulanması gereken filmlerde kullanılan işaretle ‘aile ile birlikte izlenebilir’ anlamındaki ‘(A+)’ işareti eklenecek.
Buna göre, filmlere, yaş sınırlaması, sadece 18 yaş altı için getirildiğinden "aile" koşulu da sadece yetişkin olmayanlar açısından geçerli olacak. Kurul, örneğin 13 veya 15 yaş sınırlaması uygulamak yerine (7A+) işaretini koydurarak, 7 yaşından büyük çocuklara aileleriyle birlikte olmak koşuluyla bazı filmleri izleme olanağı tanıyacak. Kurul, örneğin 15 ile 18 yaş arasındaki çocuklar açısından yeterince uygun görmediği filmlere (15A+) işaretini koydurarak, aile ile izleyebilme olanağı sağlayacak.

Ağır para cezaları var


Yapılan denetimler sonucunda zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri taşımayan filmlerin dağıtım ve gösterimini yapanlara 10 bin YTL, filmlerin yapımcıları ile üzerindeki işaret ve ibarelere rağmen bu işaret ve ibarelere uyulmaksızın dağıtım ve gösterim yapanlara da 50'şer bin YTL idari para cezası verilecek. Sinema filmlerinin gösteriminin yapıldığı mekânlarda yapılan denetimler, yetkili denetim komisyonu üyeleri tarafından bir tutanakla tespit edildikten sonra mahalli mülki idare amirince idari para cezası verilecek.
2005 yılında çıkarılan yönetmelikle belirlenen, filmlere konulacak zorunlu işaretler, "genel izleyici kitlesi", "cinsellik unsurları içerir", "şiddet ve korku unsurları içerir", "olumsuz örnek oluşturacak davranışlar içerir" ibarelerinin yanı sıra yaş gruplarına ilişkin belirlemelerden oluşuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 18:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?