20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Aileden alınırlar

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Profesörü Aytekin Sır, eylemlerde çocukların kullanılmasının asıl sorumlusunun anne ve babalar olduğunu söyledi.

Ailelere önce uyarı cezası verilmesi gerektiğini belirten Prof. Sır, "İstismar devam ederse çocuklar ailelerden alınır ve yetiştirme yurtlarına verilir" dedi.

TERÖR örgütü PKK’nın, son günlerde yaptığı yasa dışı gösterilerde çocukları eylemlerine alet etmesi büyük tepki çekti. Emniyet yetkilileri, çocukların korkutularak, sindirilerek, kandırılarak bu eylemlere itildiği kanısında. Dicle Üniversitesi (D.Ü.) Rektör Yardımcısı ve Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki gösterilerde çocukların kullanılmasının asıl sorumlusunun anne ve babaları olduğunu belirtiyor. Sır, şunları söylüyor: "Çocukların izinsiz gösterilerde kullanılmasının asıl sorumlusu anne ve babalarıdır. Bu çocuklara aileleri sahip çıkmıyorsa devlet sahip çıkmalı. Ailelere önce uyarı cezası verilmeli. İstismarın devam ettiği tespit edildiğinde bu çocuklar devlet kontrolünde yetiştirilmek suretiyle ailelerinden alınarak yetiştirme yurtlarına yerleştirilmelidir" diye konuştu.

Düşman olsa hiç polisle top oynar mı


Şırnak Emniyet Müdürü Salih Gökalp da toplumda çocuğun çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Her ne kadar birebir taşı da yesek çocuklara karşı merhametli davranıyoruz. Terör örgütü ’Çocuklar taşladı’, şeklinde propaganda yapıyor. Aynı çocuklar, polis arkadaşlarla top oynuyor. Bu çocuklar polise, devlete düşman ise polisle top oynar mı? Bu olayda tehdit var, harçlık verme var, babasını tehdit var. Şırnak şehir merkezi 55 bin nüfuslu bir yer. Cizre ise 100 bin nüfuslu. Bu olaylarda bizim muhatap olduğumuz grubun bütün toplamı 200 kişiyi geçmez ve bunun 70’i çocuk. Bu çocuklar polis amcalarıyla hırsız polis oyunu oynar gibi oynuyor. Kaçma kovalama oyunu oynar gibi oynuyor."

Parayla kandırıp eyleme çekiyorlar


Van Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez de şöyle konuştu: "Çocuk sabahtan akşama kadar sokakta olduğu için kontrol edilemiyor. Çocukları parayla kandırıp, eylem içine çekiyorlar. Adı üstünde çocuk. Tehdit değil parasal destekle bu çocuklar geliyor, ikna oluyor. İlle asarız, keseriz diye onları eyleme sevketme yok, parasal destek, kandırma oluyor. Kandırmayla sokağın etkisi bariz ortaya çıkıyor. Buradan da bunu nasıl bir mücadeleyle ortadan kaldıracağımız ortaya çıkıyor."

Çocuğum olduğunda düşünürüm


DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında "Güneydoğu’daki olaylarda çocukların ön planda olması"na yönelik "Sizin çocuğunuz olsa bu tür eylemlere katılmasını izin verir misiniz?" sorusuna, "Çocuğum olduğunda düşünürüm, o zaman koşullar nasıl olur bilmiyorum tabii" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 15:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.57.xxx Tarih : 25.10.2008 11:36:04

ha şöyle jeton düssün zira bunlar aile yanında teröris dilenci yada fahişe oluyor alın adam gibi vatanına faydalı insan yetiştirin