22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Akkuş'un karanlıkta kalan 9 yılı

Canlı bomba Akkuş'un, PKK saflarına geçtiği Sakarya Cezaevi'nden tahliye olduktan sonra karanlıkta kalan 9 yılı araştırılıyor...

Başkentin göbeği Ulus'ta 6 kişinin ölümüne, 120'yi aşkın kişinin de yaralanmasına neden olan canlı bomba Güven Akkuş'un ailesinin bile bilmediği, karanlıkta kalan 9 yılı araştırılıyor. 

Akkuş'un, İstanbul'da 1996'daki olaylı 1 Mayıs eyleminden sonra girdiği cezaevinden 1998'de tahliye olduktan sonra neler yaptığı araştırılıyor. 

Akkuş'un Haziran 1996'da konulduğu Sakarya Cezaevi'nde bazı PKK'lı mahkûmlarla yakın ilişkiye geçtiği de iddia ediliyor. 

1 Mayıs sonrası gözaltına alınan Akkuş'un, polise detaylı bilgiler vermesi nedeniyle cezaevinde örgüt üyelerinin tepkisiyle karşılaştığı ve PKK'lılara yanaşmaya çalıştığı belirtiliyor. 

Akkuş'un hiçbir eylemde izine rastlanmazken 9 yıllık sürede PKK saflarına geçerek Kandil'de eğitim aldığı iddia ediliyor. 

Ancak daha önce benzer eylemleri kabullenen örgütün yalanlama yolunu seçmesi kafaları karıştırıyor. 

Örgütün eylemi üstlenmemesi, 6 kişinin öldüğü, 120'yi aşkın kişinin yaralandığı patlamaya kamuoyunun duyduğu tepkiye bağlanıyor. 

Akkuş'un bombayı üzerine sardığı görüşü de ağırlık kazandı. 

Uzmanlar, yaklaşık 6 kg A4 tipi plastik patlayıcı kullanıldığının tahmin edildiği olayda, Akkuş'un vücudunun belden, baldır bölgesine kadar olan kısmına bomba sarmış olabileceğini belirtti.

Adalet gecikince...

İstanbul'da 1996'daki olaylı 1 Mayıs gösterilerine ilişkin davanın 11 yıldır sürdüğü ve hâlâ karara bağlanamadığı ortaya çıktı. Aralarında Akkuş'un da bulunduğu 200'ü aşkın sanığın yargılandığı davada, 116 kişi hakkındaki dosyanın Şartla Salıverme Yasası kapsamına alınarak ertelendiği, diğer sanıklar yönünden yargılamanın sürdüğü ifade edildi. 2 Mayıs'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmada savcılığın aralarında Akkuş'un da bulunduğu çok sayıda dosyanın zaman aşımına girmesi nedeniyle düşürülmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.
TOLGA ŞARDAN, TÜRKER KARAPINAR/milliyet
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 09:38:44
Güncelleme :25 Mayıs 2007 Cuma 09:45:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?