19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Albay o suçlamayı reddetti

Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda görevli 3 subay hakkında tutuklama talep eden savcının bunu, ‘subayların terör örgütü kurdukları’ gerekçesine dayandırdığı ortaya çıktı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, gözaltına alınan 8 askerden 5’ini mahkemeye sevk etmeden serbest bırakmıştı. Ancak Savcı Bilgili, Albay Yusuf A., Albay Erkan Y.B. ile Binbaşı İbrahim G.’nin tutuklanmasını istemişti.

Gerekçede silahlı isyan

Subayların tutuklanmalarına ilişkin talebin, “Silahlı örgüt kurarak anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak”, “Hükümetin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “Seçilmiş meşru hükümete silahlı isyan” gerekçesiyle yapıldığı belirlendi. Savcı, tutuklanma talebini, TCK’nın silahlı örgütü düzenleyen 314. maddesinin 1 ve 2. fıkrası ile Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesine dayandırdı. Nöbetçi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hâkimi Erol Tatar ise ‘suçu işledikleri konusunda kuvvetli şüphenin varlığını gösteren olgu ve tutuklama nedeni bulunmadığı’ gerekçesiyle 3 subayı serbest bıraktı.

3 subay da kendilerine isnat edilen suçlamaları kabul etmedi. Soruşturma safhasında en uzun ifadeyi, 4.5 saatle Albay Erkan Y.B. verdi. Savcının, “Yakalandığınız adreste ne yapıyordunuz, neden orada bulunuyordunuz, Sayın Arınç’ın evinin yazılı olduğu kâğıdı neden yutmak istediniz?” sorusuna Albay Erkan Y.B., “Orada takip ve izlemekle görevlendirildiğimiz için bulunuyorduk. Suçlamalar asılsız. Görevli olduğumuzu gerekirse maddi delillerle de ispatlarız. Bahsedildiği gibi kâğıt yutmaya çalışmadım. Bana ait öyle bir kâğıt yoktur” yanıtını verdi.

Belge imha edilir

Dinlemeye takılan Er Serkan T.’nin, “Belge yakıyoruz” sözleri sorulduğunda ise Albay Erkan Y.B., “Yakma, imha edilmesi gereken belgeler için sık sık başvurduğumuz rutin bir işlemdir. Sürekli bazı evraklar yenilenir, yerine yenileri konur. Zamanı ve süresi geçmiş, ihma edilmesi gereken belgeler herhangi kimsenin eline geçmemesi ve dışarıya çıkarılmaması için belli aralıklarla yakılarak imha edililir” açıklamasını yaptı.

Bazen araç kiralarız

Olay yerinde kiralık araba bulunmasına ilişkin soru karşısında Albay Erkan Y.B., “Biz bazı işlerde bu tür arabalar kiralarız ve kullanırız. Amaç teşhir olmamaktır” dedi.
 

Nurettin Kurt - Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 17:54:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?