16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Alemci hakim mahkemede

OperasyoÇeteyle irtibatlı yargı mensuplarına soruşturma açıldı
Emniyet, 9 aydır sürdürdüğü operasyon neticesinde 5 yargı mensubu ve bazı polislerin adının karıştığı büyük bir uyuşturucu çetesine darbe vurdu. Hollanda-Almanya-Türkiye hattında kurulan uyuşturucu-mafya ağına yönelik operasyona 'son nokta' adı verilirken, çetenin devlet içindeki bağlantıları dikkat çekti.

 
n kapsamında şu ana kadar 3 polisin gözaltına alındığı, Adalet Bakanlığı'nın da çeteye adı karışan yargı mensupları hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Gözaltına alınan şebeke lideri Hasan D. ve adamlarının 'akıl hocasının' ise bir polis olduğu ortaya çıktı. Emniyetteki 'Köstebek' Alper A.'nın çete tarafından maaşa bağlandığı ileri sürüldü. Şebeke üyelerinin telefonlarını dinlemeye alan polis, bu kişilerin 1 hakim, 3 savcı ve eski Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Y. ile irtibatlı oldukları bilgisine ulaştı. Çete elemanlarının polise yakalanmamak için il genel meclis üyesi kartı taşıdıkları belirlendi.

Çete, polisteki 'köstebeğini' maaşa bağlamış

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube ekiplerinin Hasan D. çetesine yönelik 9 ay süren operasyon öncesinde Hollanda polisine bilgi verdiği ortaya çıktı. Şebeke lideri Hasan D., 2003 yılında Hollanda'da 5 milyon dolarlık uyuşturucu anlaşmasızlığı yüzünden Fikret E. ile çalışmaya başladı. Çete elemanları uyuşturucu yüzünden anlaşmazlığa düştüğü 'Adıyamanlılar' çetesinin lideri olduğu ileri sürülen Ramazan Ö. ve kardeşi Ahmet Ö. ile sık sık çatışmaya girdi. Polis, uyuşturucu-mafya şebekesinin 'Adıyamanlılar' ayağına yönelik operasyon yapıp çete üyelerinin tamamını yakalayarak cezaevine gönderdi. Ardından 'Hasan D.'nin çetesine yönelik çalışmasına devam eden polis, şebekenin Hollanda ayağını ve Fikret E. ile Atilla Ö.'nün grubun Hollanda'daki liderleri olduğunu tespit etti. Çeteye yönelik yürütülen çok yönlü çalışmada Hollanda polisini İstanbul'a davet eden emniyet, çetenin yurtdışı ayağı ile ilgili bilgi ve yurtdışındaki bağlantı adreslerini verdi. Bilgiler üzerine çeteyi takip eden Hollanda polisi, çete elemanlarının 15 gün önce İstanbul'a geldiği bilgisini İstanbul polisine bildirdi. Polis, Fikret E. ve Atilla Ö.'yü İstanbul'da takibe aldı. 'Son Nokta' ismi verilen operasyonda Fikret E. ve Atilla Ö.'nün lüks bir restoranda buluştukları bilgisini aldı.

Buluşmanın ardından restorana operasyon düzenleyen organize polisi, şahıslarla birlikte masada bulunan ve 2001 yılında Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde görevli iken Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne tayini çıkan Alper A.'yı da gözaltına aldı. Çete elemanları ile sık sık telefonla görüştüğü tespit edilen Alper A.'nın çete üyelerine polisiye olaylarda izlenecek yollar hakkında bilgi verdiği ortaya çıktı. Çete elemanlarının maaş bağladığı polis memurunun lüks restorandaki buluşmayı da ayarladığı kaydedildi. Alper A.'nın daha önceki yıllarda 'Sakaryalılar' çetesi olarak bilinen bir çeteye bilgi sızdırdığı için şubesinden, Köprü Koruma Şubesi'ne gönderildiği kaydedildi. Operasyon öncesi Hasan D. ve uyuşturucu mafyasının 1 hakim ve 3 savcının yanı sıra eski Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Y. ile de sık sık görüştükleri telefon dinlenmesine takıldı. Bazı hakimlerin çete üyeleri ile bir araya da geldiği iddia edildi. Soruşturma kapsamında adı çete ile bağlantılı olan hakim ve savcılar hakkında işlem yapılması için Adalet Bakanlığı'na bilgi verildiği kaydedildi. Polisten kurtulmak için il genel meclis üyesi kartı taşıdıkları ortaya çıkan çete elemanlarının bazı devlet dairelerine sık sık girip çıktıkları, bazı dosyalar aldıkları da iddia edildi. Adam yaralama, gasp, tehdit ve uyuşturucu kaçakçılığı suçundan gözaltına alınan Hasan D., Atilla Ö., Fikret E. ve polis memuru Alper A. ile birlikte 29 kişinin sorgusuna devam edildiği öğrenildi.

Bu arada, Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin Hasan D. grubuna yönelik gerçekleştirdiği operasyon öncesinde çetenin suça karışmasını da önlediği öğrenildi. Çetenin dinlenen telefonlarından yurtdışına uyuşturucu çıkaracakları bilgisinin alınması üzerine Narkotik polisi devreye girerek 55 kilo eroini ele geçirdi.

Yargı mensupları 'dinlemeye' ilk kez takılmıyor

Yargı mensupları, çeteleri takibe alan emniyetin telefon dinlemelerine ilk kez takılmıyor. Daha önce de Yargıtay eski başkanı Eraslan Özkaya ve Bakırköy eski savcısı Ömer Güner Sazak'ın ismi çetelerle birlikte anılmıştı. Özkaya'nın, Alaattin Çakıcı'nın dosyası için MİT'le yaptığı görüşme ve Sazak'ın Sedat Peker'in avukatıyla yaptığı rüşvet görüşmesi telefon dinlemelerine takılmış; ancak haklarında hakim kararıyla dinleme yapılmadığı için aklanmışlardı. Sazak hakkındaki karar geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Bu konudaki ilk karar Özkaya zamanında verilmişti. Uygulamaya göre, uyuşturucu parası için savaşan iki çeteye yönelik dinlemeye takılan İstanbul'daki bir hakim ve üç savcı ve Yargıtay eski Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Y.'nin de ceza almadan kurtulması gündemde. Büşra Erdem, İstanbul

Ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2007 Cumartesi 08:52:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?