22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Alevi Dedeleri kızdıran talep

Tokatlı Temel ailesi Alevilerin kutsal kabul ettiği Hubyar Sultan'ı marka haline getirmek için girişimde bulundu. Hubyar Alevi Kültür Derneği Başkanı, "Sosyal olgudur" diye karşı çıktı.

Alevi inancının önde gelen temsilcilerinden 'Hubyar Sultan' marka olma yolunda. Tokat'taki Alevi dergâhına ismini veren Hubyar Sultan'ın torunları olduğunu iddia eden Temel ailesi, Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurarak 'Hubyar' isminin adlarına marka olarak tescil edilmesini istedi. Türk Patent Enstitüsü başvuruyu kabul ederse Hubyar ismi, arap sabunundan cilaya, doğum kontrol hapından süt sağma makinesine kadar çeşitli ürünlerin markası olarak kullanılabilecek.

ATAMIN İSMİ DEDİ; MARKA İSTEDİ
Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Hubyar köyünde yaşayan Hıdır Temel, "atalarımın ismi" dediği Hubyar'ın lisansını almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu. Ancak Hıdır Temel'in başvurusu Aleviler'in tepkisine neden oldu. Çünkü, Enstitü'nün başvuruyu kabul etmesi halinde Temel, Aleviler'in kutsal gördüğü Hubyar Sultan'ın ismini her türlü mal ve hizmet ticaretinde kullanabilecek. Böylece, Hubyar ismi ile temizlik, kozmetik, cila, mobilya, ilaç, giysi, maden, mutfak eşyaları, sanayi, aydınlatma, otomobil, ateşli silahlar, deri, dantel ve nakış, bira, şarap, tütün üretilip satılabilecek.

BİR KİŞİYE TESCİL EDİLEMEZ
Hıdır Temel'le beraber başvuruda bulunan Arslan Temel SABAH'ın sorusu üzerine, Hubyar Derviş'in torunu olduğunu belirterek, "Atalarımın ismi üzerinde hak talep etmem kadar doğal bir şey olamaz. Bunu belgelerle ispat edebilecek durumdayım" diyerek girişimini haklı olduğunu savundu. Alevi inancının temsilcilerinden Hubyar Sultan'dan ismini alan Hubyar köylüleri ise isimlerinin bir kişiye tescil edilemeyeceğini savunarak, başvuruya itiraz etti. "Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı" Ali Kenanoğlu, 'Hubyar'ın bir marka değil "sosyal bir olgu" olduğunu vurguladı.

HUBYAR TÜRBESİ TESCİL EDİLDİ
Hubyar Sultan'ın doğdukları köye ismini verdiğine dikkat çeken Kenanoğlu, "Hubyar Sultan Alevi inanç merkezinin adıdır. Hubyar köyünde bulunan türbede Hubyar Sultan yatar, bu inancımız açısından önemlidir, adına kitaplar yazılmıştır. Bu isim kesinlikle bir kişi ya da kurum adına tescil edilemez" dedi. Hubyar türbesinin de Kültür Bakanlığı'nca Kültür Varlığı olarak tescil edildiğine dikkat çeken Dernek Başkanı Ali Kenanoğlu, aynı zamanda Hubyar ismiyle kurulmuş tüzel kişilikler bulunduğunu, yüzlerce kişinin doğum yeri olarak kimliklerinde Hubyar yazdığını belirtti.
Sabah
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2007 Cumartesi 08:36:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?