22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Aleviler'den Diyanet'e tepki

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, “Alevilik kitaplarının hangileri olduğuna Aleviler ve örgütleri karar verirler” dedi.

Genç, yaptığı yazılı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığının Alevi örgütleri ve Alevileri yok sayarak, Alevi kitapları yayınlamak istediğini savunarak, bunun asimile politikasının bir başka yolu olduğunu öne sürdü.

Diyanet İşleri Başkanlığının Alevilik kitapları yayınlama konusunda hiçbir Alevi örgütü ve bu örgütlerin bağlı oldukları federasyonlardan görüş almadığını iddia eden Genç, bu çalışmanın gizli yürütüldüğünü, Alevi örgütlerinden konu ile ilgili olarak yapılan açıklamalara ve ikazlara kulak asılmadığını savundu.

Aldıkları duyumlar üzerine yaptıkları açıklamalarla Alevi kitapları yayınlama işinin Diyanet İşleri Başkanlığının işi olmadığını, bu konuda örgütlerinin görüşleri alınmadan yapılacak bir çalışmanın eksik ve yanlış olacağı ikazlarında bulunduklarını anlatan Genç, Diyanet İşleri Başkanlığının Anayasa'nın 136. maddesindeki “bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak” hükmü ile “milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinmek” hükümüne aykırı davranıp, Anayasa suçu işleyerek, Alevileri asimile etmeye yönelik yeni bir çalışma başlattığını öne sürdü. Genç, şunları kaydetti: 

“Diyanet İşleri Başkanlığı, Alevileri asimile etmeye yönelik bu çalışmasını perdelemek için Alevi örgütlerinin bilgisi ve oluru dışında kendince seçmiş olduğu bazı dedeleri davet ettiğini ve Alevi kitaplarını dedelerle birlikte yazacağını kamuoyuna yansıtmıştı. Ancak şimdi öğreniyoruz ki kendi seçmiş olduğu dedelerin dahi görüşlerini almadan ve bu dedelerin karşı çıkışına rağmen, asimile politikasını sürdürmeye devam etmek için kendisine göre Alevi kitapları yayımlamaya başlayacaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığının Alevi kitapları olarak yayınlamayı planladığı kitapların bazılarının isimlerini basın yolu ile öğrenmiş bulunmaktayız. Bu kitaplardan bazılarının 'Alevi kitapları' olmadığı yönünde, Alevi örgütleri ve toplumunda tartışmalar varken Diyanet İşleri Başkanlığının bu tartışmalara dikkat etmemesi de Alevi kitapları yayınlamadaki özensizliğini ve baştan savmacılığı ortaya koymaktadır.”

“DEDELERİN KİMLER OLDUĞU BİLİNMİYOR”

Kazım Genç, Alevi örgütleri ve toplumunun hala Diyanet İşleri Başkanlığının bu projesine davet ettiği dedelerin kimler olduğunu bilmediğini dile getirerek, ”Bu davranış dahi Diyanet İşleri Başkanlığının Alevi kitapları yayınlamakta art niyetli olduğunu ve samimi olmadığını ortaya koymaktadır” görüşünü dile getirdi.

“Alevilik kitaplarının hangileri olduğuna Aleviler ve örgütleri karar verirler” diyen Genç, “Laik bir ülkede olmaması gereken ve bu nedenle de kaldırılmasını istediğimiz Diyanet İşleri Başkanlığının Alevileri yok sayma ve asimile etme politikalarından vazgeçmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı, Alevilikle ilgili olarak, Sünni bir örgütlenme olması nedeni ile kendisini yetkili ve yetkin görmemeli, tüm inanç ve siyasi görülerin dışında durmasını bilmelidir” dedi.
aa
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 21:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?