19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Aleviler'den Sünnilere çağrı

Türkiye'de Aleviler ile Sünniler arasında yeni bir dönem başladı. Aleviler, Muharrem ayında tuttukları oruçların iftarına Sünnileri davet ediyor. Bazı belediyeler Alevi vatandaşları Hacıbektaş'a gönderiyor. Sünniler de Alevilerin anma günlerine katılıyor.

Alevi açılımı ekseninde son dönemde yaşanan gelişmeler, Alevi ve Sünni vatandaşlar arasındaki ilişkileri yeni bir boyuta taşıdı. Aleviler Muharrem ayında tuttukları yas oruçlarını, artık birçok Sünni vatandaşla birlikte açıyor. Birçok Alevi derneği bugünlerde Sünni vatandaşları cemevlerine davet ediyor. İstanbul'daki bazı AK Partili belediyeler de geziler düzenleyerek, Alevi vatandaşları Nevşehir'e Hacı Bektaş-ı Veli'yi ziyarete gönderiyor.

Sultangazi Belediyesi, önceki gün düzenlediği Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma programının ardından yaklaşık bin kişilik Alevi vatandaşı Nevşehir'e gönderdi. Belediye Başkanı Cahit Altunay, Çanakkale, Edirne'ye gezi düzenledikleri gibi Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine de Alevi vatandaşları gönderdiklerini belirtiyor. Gazi Cemevi Dedesi Veli Gülsoy, Aleviler için düzenlenen etkinliklerden memnun olduklarını ifade ederek, "Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız ve bu toprağın hamuruyla yoğrulduk. Kimsenin kimseden farkı yok. Birlik ve beraberliğimiz için bu şekilde bir araya gelmeliyiz." diye konuşuyor.

Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi 27 Aralık'ta aralarında Faruk Güllüoğlu gibi isimlerin bulunduğu Sünni işadamlarının katılacağı bir iftar yemeği verecek. Dernek Başkanı Metin Tarhan dergâhlarının Muharrem ayı süresince bütün insanlara açık olduğunu ifade ediyor. Hacı Bektaş-ı Veli'nin 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım' sözünü hatırlatan Tarhan, hoşgörü ve diyalog çerçevesinde Alevi-Sünni kesimlerin birbirlerini daha iyi anlayacağına ve problem kalmayacağına dikkat çekiyor. Muharrem ayında lüks yemeklerden kaçınan, eğlence yapmayan Aleviler et yemiyor, su içmiyor. İstanbul Garip Dede Dergâhı Dedesi Celal Fırat, bu ayda Ehl-i Beyt'e yapılan katliam için matem tuttuklarını söylüyor. "Sünni kardeşlerimiz genelde ne için oruç tuttuğumuzu bilmiyor, farklı algılıyor." diyen Fırat, Sünni inancına sahip herkesi birlikte iftar yapmak için cemevlerine davet ediyor ve "Sünni kardeşlerimiz iftarlarımıza gelsinler, bizi tanısınlar. Birçok önyargıyı birbirimizi tanıyarak yıkacağız." diyor.

Muharrem ayı süresince çeşitli kesimlerle iftar programları düzenleyen Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ise dünyanın Hz. Hüseyin ve Ehl-i Beyt'in felsefesine, Mevlânâ'lara ve Hacı Bektaşi'lere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Ülkemizde sorunların giderilmesi ve birliğin sağlanmasının farklılıklarımızı zenginlik olarak gördüğümüz zaman gerçekleşeceğini ifade eden Altun, "Alevi, Sünni, Hıristiyan, Kürt ne fark eder? İnsanın değerlerine sahip olanı iyidir. Peygamber Efendimiz 'İman etmedikçe cennete giremezsiniz Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız.' diyor. Bu hadis-i şerife uygun yaşamalıyız." diye konuşuyor.

Ayşe Tosun - Zaman
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2009 Pazar 17:51:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?