31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Almanya’nın AB planı altüst oldu


Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in, Anayasa Mahkemesi’nden onay gelmeden Lizbon Anlaşması’nı imzalamayacağını açıklaması hükümeti zora soktu.

ALMANYA Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Anayasa Mahkemesi’nden gelen talep doğrultusunda bu kurumdan "Anayasa ile uyumludur" onayı almadan Lizbon Anlaşması’nı imzalamayacağını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu kararın mahkemenin talebi doğrultusunda alındığı belirtilerek "Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’nin talebine saygı duymaktadır" denildi. Mahkemenin karara varmasının ise bir yılı alabileceği sanılıyor. Parlamentonun iki kanadından da geçen kararın yürürlüğe girmesi için cumhurbaşkanının onayını bekliyordu.

Geçen ay İrlanda’daki referandumda reddedilen Lizbon Anlaşması’nın en sıkı savunucuları arasında Fransa ile birlikte Almanya da bulunuyor. 19-20 Haziran’daki son AB zirvesinde, referandum sonucunu değerlendirerek krizden nasıl çıkılacağı konusunda öneriler sunması için İrlanda’ya ekim ayındaki AB zirvesine kadar süre tanınırken, diğer ülkelere Lizbon Anlaşmasını onaylamaya devam etmeleri çağrısı yapılmıştı. Bu konuda İrlanda’nın dışındaki ülkeler referanduma gitmeden parlamento kararıyla anlaşmayı imzalayacaklar. En son İngiltere’nin de katılımıyla 27 üyeli AB’de anlaşmayı onaylayan ülkelerin sayısı 19’a ulaşmıştı.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 13:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?