16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Alsancak kırmızıya boyandı

İzmir yarın Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak büyük mitinge hazırlandı, Çarşı- pazar kentin dört bir köşesi ay yıldızlı bayraklarla süslendi, herkesi miting heyecanı sardı. 

Cumhuriyet Mitingi'ne kısa bir süre kala bayrak şatışları hız kazandı. 

Mitinge bayraksız gitmek istemeyen İzmirliler hem dükkanlara hem de seyyar bayrak satanlara yoğun ilgi göstermeye başladı. 

Kemeraltı'nda Kestane Pazarı'nda bayrak satıcıları ise çarşıyı boydan boya Türk bayrakları ile süsledi. Bayrak satıcısı Zeki Fuat Gençpınar, uzun yıllardır çarşıda bayrak sattığını fakat resmi bayramlarda bile bu kadar yoğun talep ve ilgi olmadığını dile getirdi. Öte yandan İzmir'e kent dışından da satılmak üzere binlerce bayrak getirildiği ve bunların da tükenmek üzere olduğu belirtildi. Cumartesi ve pazar günü de bayrak satışlarının sürmesinin beklendiği kaydedildi. 

Miting Düzenleme Kurulu Başkanı Avukat Ferda Kardelen, “Bayrak satışlarının bu kadar patlaması, ilgi olması son derece doğal. Çünkü bayrağımız kurtuluş savaşımızın, cumhuriyetimizin sembolü. Düzenlenecek olan miting de cumhuriyete sahip çıkma mitingi. Vatandaşlarımız bayrakları sallayarak yüreklerindeki bu büyük sevgiyi ortaya koyacaklar. Bu şatışın daha da artacağını düşünüyoruz. Biz 1.5 milyonun üzerinde insanın bu mitinge katılacağını tahmin ediyoruz. Bu ülkede bayrağı yerlerde sürükleyenler de oldu. Bayrak satışlarına olan bu ilgi onlara en güzel cevap olacak. Artık insanlar sadece mitinglerde değil sürekli evlerinde Türk bayrağı bulunduruyorlar. Bayrağa olan bu sevgi tarihimiz boyunca hep oldu. İzmir'e Türkiye'nin dört bir ilinden bayrak satmaya gelen, ekmek parasını çıkaran insanlar var. Bayrağa olan talep bir sektör oluşturdu. Atölyeler gece gündüz çalışarak bayrak yetiştirmeye çalışıyor'' dedi.

Miting programı

Katılımın 1.5 milyon olması beklenen mitingindeki programa göre, saat 08.00 ile 10.00 arası Alsancak Limanı ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanılıp, 10.00'da kortej oluşturularak Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçilecek, saat 09.30'da, Karşıyaka'da, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın kabri başında anma töreni yapacak, Anneler Derneği İzmir Şubesi de, şehir hatları vapuruyla Alsancak İskelesi'nden yürüyüşe katılacak, 11.00'deki protokol tanıtımının ardından 11.45'de saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunacak. 

Saat 12.00'de, Düzenleme Kurulu Başkanı Ferda Kardelen açılış konuşması yapacak. 12.10'da, Tiyatro, Opera ve Bale Vakfı (TOBAV) üyeleri marşları ve müzikleriyle halkı coşturacak. Coşkunun ardından sırasıyla Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Doç. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ve Tuncay Özkan halka seslenecek. Konuşmaların bitimiyle sanatçılar Tolga Çandar, Sadık Gürbüz, Yolcu Bilgiç, Bulutsuzluk Özlemi, Edip Akbayram şarkılarıyla coşkuyu doruğa ulaştıracak. 

Miting, saat 16.00'da sona erecek.
Milliyet internet
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2007 Cumartesi 10:46:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?