31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Altivi, Titan'dan bile büyük!

Altivi’nin üyelerini internette nasıl dolandırdığı gün ışığına çıkıyor 


Altivi balonu, siteden alışveriş yapan ancak kazandığı ürünü alamayan katılımcıların savcılığa şikayetiyle önceki gün patladı. 3 ay önce başlayan soruşturma sonucunda ihalesi açılan ürünlerin hep şirketin adamlarına kaldığı ortaya çıktı. İşte polisin tespitlerine göre online ihale sitesinde dönen çarkın detayları:

İhaleye girenlerden para

2 yıl önce gece hayatının ünlü isimleri Ali Velidedeoğlu, Fatih Aksoy, Emre Ergani ve daha sonra hisseleri diğer ortaklardan devralan Mehmet Germiyanlıgil’in kurduğu Altivi.com adresli sitede otomobilden beyaz eşya ve elektronik cihazlara kadar her türlü ürün ihale usulü satılıyordu. Örneğin son model bir otomobil bedelinin yüzde 70 ucuzuna açık artırmaya çıkarılıyor, ihaleye girmek için belli bir para yatırmak gerekiyordu.

Yüksek teklif verenler anlaşmalı

Yaklaşık 600 bin üyesi bulunan altivi.com’un ihale ettiği eşyaların fiyatına göre de ihaleye katılım bedeli alınıyordu. Yani otomobil için 20, lap top için 5, plazma televizyon için 15 YTL gibi... Ve ihale en yüksek teklifi verende kalıyordu. İşte dolandırıcılık da bu noktada başlıyor. Çünkü en yüksek teklifi veren sürekli şirketin adamları oluyordu. Site çalışanlarının ihalelere girmesi yasak olduğu için de şirketle bağlantısı olmayan üçüncü kişilerle belli bir para karşılığı anlaşma yapılıyor, bu kişiler ihalelere girerek en yüksek teklifi veriyordu. Parayla tutuldukları için de ürün siteye kalıyordu.

En çok otomobil ihalesi yapıldı

Sitede son model otomobillerden beyaz eşyaya kadar her çeşit elekronik ürünle ilgili ihale açılmasına rağmen en çok lüks otomobil, dizüstü bilgisayar ve plazma televizyon ihalaleri düzenlendiği tespit edildi. Avrupa Şampiyonası nedeniyle de son zamanlarda en çok plazma TV ihaleleri yapıldığı anlaşıldı. Altivi.com’un mağdurları arasında tüm bu düzene rağmen ihaleye giren ve kazanan vatandaşlar da bulunuyor. Polisin düzenlediği operasyonda gözaltına alınan şirket yöneticilerinin suçlamalara, “Biz ihaleyi kazananlara sırayla kazandıklarını veriyorduk. Ancak çok sıra var. Bu nedenle teslimatlarda aksamalar olabiliyor” karşılığını verdikleri öğrenildi. Ancak uzun süre ihalede kazandığını alamayan vatandaşların sayısının oldukça yüksek olduğu ifade edildi.

Reklam gelirleri de inceleniyor

Altivi.com ile ilgili reklam gelirlerinin de incelendiği öğrenildi. Şirketin reklam departmanındaki evraklara da el konuldu. Yapılan denetlemelerde usulsüzlüğe rastlanması durumunda polis, vergi denetmenlerine suç duyurusunda bulunacak.

Polislere direnmedi

Polis, ilk olarak şirketin sahibi Mehmet Germiyangil’i gözaltına aldı. Sabaha karşı aracı ile bir yere gitmeye çalışan Germiyanlıgil kendisine yakalayan polislere direnmezken, sadece neden gözaltına alındığını sordu. Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Germiyangil hakkındaki suçlamaları öğrendikten sonra avukatını istedi ve bir açıklama yapmadı.

Mağdurların sayısı 10 bini bulabilir

Üç ay önce başlayan soruşturma sonucunda İstanbul, İzmir ve Ankara’da düzenlenen operasyonda aralarında Mehmet Germiyanlıgil’in de olduğu toplam 35 kişi gözaltına alınırken, şirketin Beşiktaş’taki merkezinde bulunan 45 bilgisayar ve ana server da incelemeye başlandı. Polis şirketin bu yöntemle kaç kişiyi dolandırdığının henüz tespit edemedi, ancak 2 yıl boyunca mağdur olanların sayısının on bini bulacağı tahmin ediliyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2008 Cumartesi 08:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?