22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi'nde tarihi karar

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'nin itirazı ile ilgili mahkemenin kararını açıkladı. Mahkeme, CHP'nin iptal başvurusunu yerinde buldu. 

Anayasa Mahkemesi merakla beklenen kararını saat 18:10'da açıkladı, Başkanı Yardımcısı Haşim Kılıç, "11. cumhurbaşkanı'nın seçimine ilişkin TBMM'deki oylamaya ilişkin yapılan itiraz görüşülmüştür. Seçimle ilgili yürütmeyi durdurduk" dedi. 

Kılıç şöyle konuştu: 

"132 milletvekilinin 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin TBMM'deki oylamaya yönelik itirazı, kurumumuzca, heyetimizce görüşülmüş ve şöyle bir karara varılmıştır. 11. cumhurbaşkanlığına ilişkin gözetilmesi gereken toplantı yeter sayısı ile ilgili TBMM'nin 27.04.2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü bunun da Anayasa'ya aykırı olduğu Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın karşı oyuyla ve oy çokluğuyla, iki, iç tüzük niteliğinde görülen TBMM sözkonusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir. Bundan sonrası uygulamalar TBMM'nin iradesindedir." Bu açıklamanın ardından Türkiye’nin otomatik olarak hemen seçime gitmesi bekleniyor.

TOPLANTI 4 SAAT SÜRDÜ

Heyetin saat 14.00’te başlayan toplantısında iki kez 10’ar dakikalık ara verildi. Toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.
CHP, Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun yapıldığı TBMM’deki oylamada toplantı yeter sayısının 367’yi bulmadığı iddiasıyla 27 Nisan Cuma günü Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. 


Saat: 18.40
Cemil Çiçek şimdi açıklama yapıyor...

Saat: 18.35
Erkan Mumcu'nun ilk açıklaması:
Keşke CHP mahkemeye başvurmasaydı. Bizim görüşümüz aksi yöndeydi. Ama mahkeme böyle bir karar vermiş saygı duyuyoruz. Artık Cumhurbaşkanlığı seçimleri hep bir krize dönüşecek. Bunun için seçimi halk yapmalıdır.

Saat: 18.32 GÖRÜŞLER
Prof. Dr. Mümtaz Soysal (Anayasa Hukukçusu):

Anayasa Mahkemesi’nin kararına talihsiz demeye kimsenin hakkı yoktur. Mahkeme kararıdır. Mahkeme, “Karar yeter sayısı belli olmadan toplanmıştır. Toplantı yeter sayısı 367’dir” kararı vermiştir. Şimdi birinci tur yapılmamıştır. Sürecin yeniden başlaması gereklidir. Yani birinci tur yeniden yapılacaktır. 367 sayısı bulunamazsa, erken seçim yolu açılacaktır.
16 Mayıs'a kadar seçimin sonlandırılması gerekiyor. İktidar seçimi bu sürece sığdırmak isteyebilir. Ancak anladığım kadarıyla hükümetin beklediği sonuçta buydu. Çünkü bu kararla birlikte mağduru oynayacaklar ve seçmene böyle gidecekler.

Hikmet Sami Türk (Eski Adalet Bakanı):
Hukuki bakımdan kararı doğru bulmuyorum. Anayasa Mahkemesi bir çeşit siyasi krizi çözecek çözüm bulmuştur. Türk Silahlı kuvvetleri’nin bir muhtıra gibi açıklamasından sonra AKP adayını geri çekmek istemiyor. Yarın TBMM’de bu karar ışığında yapılacak toplantıda 367 şartı arayacak.öyle sanıyorum ki AKP 367 elde edilemeyince erken seçimi gündeme alacaktır.

Milletvekilleri Deniz Baykal'ı odasında kutladı. Baykal bir açıklama yapmayacağını söyledi. Baykal'ın karardan çok memnun olduğu bildirildi.

Saat: 18.30
DYP Lideri Mehmet Ağar: Hayırlı olsun yepyeni bir süreç başladı. En kısa zamanda yetkili organları toplayacağız ve bir karar vereceğiz

Saat: 18.28
PİYASALAR OLUMLU KARŞILADI
Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından Bankalar arası piyasada YTL 40 kuruş değer kazandı.


18.17
OYLAMA ANAYASA AYKIRI
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın açıklaması:

- 132 milletvekilinin itirazı görüşüldü ve şöyle bir karara verildi.

- Bir içtüzük değişiklik olduğu ve bunun bir anayasaya aykırı bulundu ve yürürlülük durduruldu. Bundan sonraki uygulamalar tamamen TBMM'nin iradesindedir.

- Sadece Haşim Kılıç ve Sacit Adalı karşı oy kullandı.

- Toplantı yeter sayısı 367 olmalıydı.


Saat: 18.11
Mahkemenin oturumu sora erdi. Kararın kısa bir süre sonra açıklanması bekleniyor.

Saat: 18.00
Bakanlar Kurulu açıklaması Anayasa mahkemesi kararı sonrası yapılacak. Bakanlar Kurulu toplantısı son erdi. 3 saat 10 dakika süren toplantının ardından Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in açıklama yapması bekleniyor.

Saat: 17.30
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, verdikleri kısa bir ara sırasında "Az kaldığını ve çalışmaların sonuna yaklaştıklarını" belirtirken Başkanvekili Haşim Kılıç bugün karar vereceklerini açıkladı.

Saat: 16.15
Yüksek Mahkeme üyelerinin verdikleri ara sona erdi. Görüşmelere devam ediyorlar.

Saat: 16.00
Görüşmenin başlamasından 2 saat sonra mahkeme heyeti bir ara verdi. Heyetin salondan çıkması bir heyecan yarattıysa da daha sonra kısa bir ara verdiği anlaşıldı. Kısa aranın ardından görüşmeler kaldığı yerden devam edecek.

Saat: 14.05
CHP'liler, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun yapıldığı TBMM'deki oylamada "toplantı yeter sayısının 367'yi bulmadığı" iddiasıyla 27 Nisan Cuma günü Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Anayasa mahkemesi'nin başvuruyu akşam saatlerinde sonuçlandırması bekleniyor.

Saat: 13.00
Anayasa Mahkemesi'nin bazı üyeleri mahkemeye gelişlerinde, dün gece rapor üzerinde çalıştıklarını belirterek, bugün geç de olsa davayı karara bağlamayı düşündüklerini söyledi.

Saat:10.10
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davanın bugün saat 10.00'daki duruşması öncesinde, sanık avukatları duruşmanın ertelenmesi yönünde dilekçe verdi. Davanın bugünkü duruşması 8 Mayıs Salı gününe bırakıldı.

REKTÖR ATAMASINDA DA RET İSTEMİŞTİ
Raportör Hikmet Tülen, hükümete Cumhurbaşkanı Sezer'i devre dışı bırakarak yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atama yetkisi veren yasanın iptali davasında da ret yönünde görüş bildirmişti. Tülen, raporunda hükümetin rektörleri atama yetkisini kullanabileceğini belirtmişti. Tülen, Sezer'in açtığı iptal davasının reddini istemişti.
Ancak Anayasa Mahkemesi, Tülen'in davanın reddi görüşlü bu raporuna rağmen yasanın iptali yönünde karar verdi.

RAPORTÖR RET İSTEDİ

CHP’nin 367 ile ilgili başvurusunu hafta sonu inceleyen Raportör Dr. Hikmet Tülen'in, dün Yüksek Mahkeme heyetine sunduğu raporunda, başvurunun rededilmesini istediği öne sürüldü.

Heyetin, rapordaki görüş doğrultusunda karar vermesi durumunda cumhurbaşkanlığı seçim süreci kesintiye uğramadan devam edecek.

Yüksek Mahkeme'nin kararlarında, raportör görüşleri önem taşısa da Köşk seçimleriyle ilgili son kararı mahkeme heyeti verecek. Yüksek Mahkeme, rapor üzerindeki ilk toplantısını bugün yapacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, kararın salı günü olmasa bile çarşamba günü açıklanabileceğini daha önce ifade etmişti.

5 SORUDA 367 DAVASI

1- Anayasa Mahkemesi, ilk turla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verebilir mi?

Gerekli görmesi halinde, "yürütmeyi durdurma" kararı vermesi mümkün. Çarşamba öğlene kadar böyle bir karar alınması halinde, Meclis 2. tur seçimi yapamayacak. Bu da takvimin yetişmemesi yüzünden, anayasanın öngördüğü süre içinde cumhurbaşkanının seçilememesi sonucuna yol açacak.

2- İlk tur, "Yoklama yapılması ve 367 aranması gerekirdi" diye iptal edilirse ne olacak?

Cumhurbaşkanlığı seçimi için "Toplantı yeter sayısının" 184 değil 367 olduğu yargı kararıyla tescil edilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi yargı kararıyla iptal edilmiş olacak. Anayasa’nın 102. maddesinde "Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir" hükmü uyarınca derhal seçime gidilecek. Meclis, YSK’ya danışarak, en erken tarihte seçim kararı alacak.

3- Olası iptal kararının ardından yeni Meclis Cumhurbaşkanı’nı nasıl seçecek? 367 aranacak mı?

Yeni seçim de Anayasa Mahkemesi’nin yoklama yapılması ve 367 milletvekilinin katılımını araması koşuluna uygun yapılacak. Hiçbir parti yeni Meclis’te de tek başına 367’yi geçemezse yeni Cumhurbaşkanı ancak "uzlaşma" ile seçilebilecek.

4- Anayasa Mahkemesi usulden "ret" kararı verirse ne olacak?

Anayasa Mahkemesi, ilk tur oylamayı CHP’nin iddia ettiği gibi "eylemli içtüzük" değişikliği olarak görmezse, "Meclis kararlarını inceleme yetkim yok" diye 367 tartışmasına hiç girmeden başvuruyu, usul yönünden reddedebilecek. Bu durumda, Meclis turlara devam edecek. 367 tartışması sürse de Gül üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilebilecek.

5- Anayasa Mahkemesi esastan "ret" derse ne olacak?

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 96. maddesine göre "Toplantı yeter" sayısının Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçiminde 184 olduğu sonucuna varırsa, CHP’nin başvurusunu esastan reddedebilecek. Bu durumda, artık cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 kişinin katılımı aranmadan turlar yapılabilecek. Bunun sonucunda Gül, üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilebilecek.

anka / milliyet / hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 18:15:12
Güncelleme :1 Mayıs 2007 Salı 18:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?