19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Anıtkabir insan seli

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder Atatürk, ölümünün 68. yıldönümünde bugün tören ve etkinliklerle anılıyor. Ankara’da ilk tören Anıtkabir’de düzenlendi. 

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, saat 09.05’te, protokole dahil devlet erkanının oluşturduğu kortej eşliğinde Anıtkabir’e çelenk koydu. 

Anıtkabir’deki tören saat 08.55’de devlet erkanının Aslanlı Yol’dan yürüyüşüyle başladı. Cumhurbaşkanı Sezer başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bazı siyasi partilerin temsilcileri, milletvekilleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı. Kortejin yerini alması ve Cumhurbaşkanı Sezer’in çelengi koymasının ardından iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu, askeri bandonun çalacağı İstiklal Marşı’nın bitiminde sona erdi.

Bayraklar saat 09.05’ten güneşin batışına kadar yarıya indirilecek, Sivil Savunma Müdürlüğü’ne ait sirenler ve motorlu araç klaksonları da 09.05’ten 09.07’ye kadar çalındı. 
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nca düzenlenen “Atatürk’ün Kavramlara Yaklaşımı” konulu oturum Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak. 
ŞİŞLİ'DEKİ ATATÜRK EVİ MÜZESİNDE TÖREN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 68. yılı dolayısıyla Şişli'deki Atatürk Evi Müzesinde tören düzenlendi. 
Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan ve Gazi Mustafa Kemal'in Suriye cephesinden dönüp 16 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a hareketine kadar kullandığı evde, saat 09.05'te sirenlerin çalınmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu.
Kalabalık bir vatandaş grubunun katıldığı törenden sonra, Atatürk'ün yatak odası olarak kullandığı odaya çiçekler bırakıldı.
ESKİŞEHİR 
Eskişehir'deki tören, Vali Kadir Çalışıcı, 1'nci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necat Akdeniz Akgün'ün Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyup, saygı duruşunda bulunmasıyla başladı. 
Nutuk'un Atatürk'ün sesinden yayınlanmasıyla devam eden törende Vali Çalışıcı, Atatürk'ü sadece 10 Kasımlarda değil, her zaman andıklarını söyledi.
SAMSUN
Samsun Anıt Park'ta düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından saygı duruşu bulunuldu. Törene, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Naci Beştepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileriyle öğrenciler katıldı. 
Etkinrlikler kapsamında İl Halk Kütüphanesinde Atatürk Kitapları Sergisi açılacak, OMÜ Kongre ve Kültür Merkezinde ise Doç. Dr. Kubilay Aysevener ''Türkiye Cumhuriyeti'nin Düşünsel Temelleri'', Atatürk Araştırmacısı-
Yazar İlknur Güntürk Kalıpçı da ''İçimizden Biri Atatürk'' konulu konferans verecek. 
HATAY
Hatay'da Vali Ahmet Kayhan, Garnizon Komutanı Kıdemli Piyade Albay Orhan Büyükgüngör, Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Gürkanlar,Atatürk Anıtına çelen koyarak saygı duruşunda bulundu. Antakya Belediyesi bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu, saygı duruşunda bulunuldu ve sirenlerin
çalmasıyla bayrak yarıya indirildi.
VAN
Van Valilik bahçesinde düzenlenen anma töreni, Vali Niyazi Tanılır ile kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. 
Çelenklerin sunulmasının ardından Ulu Önder Atatürk'ün ebediyete intikal saati olan 09.05'de sirenler çaldı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 
Anma törenine, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Atay, Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, İl Emniyet Müdürü Salih Kesmez, vali yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
İZMİR
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 68. yılında İzmir'de törenlerle anıldı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı Cumhuriyet Meydanı'ndaki anma töreninde, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği 09.05'te sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, bayraklar yarıya indirildi.
İSTANBUL - TAKSİM
Ulu Önder Atatürk, ölümünün 68. yıl dönümünde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.
Tören, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, 1. Ordu Komutanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti çelenklerinin anıta konulmasıyla başladı. 
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalması ve bayrağın yarıya indirilmesiyle birlikte bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından da İstiklal Marşı okundu.
Törene, Vali Yardımcısı Güngör'ün yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Tören sırasında bazı vatandaşların duygulanarak ağladığı görüldü.
Bu arada, The Marmara Oteli önündeki tüm bayraklar yarıya indirilerek otel çalışanları saygı duruşunda bulundu. 

68 yıl önce böyle uğurlandı
Doğumunun 125. yıldönümünü de kutladığımız Büyük komutan, büyük devlet adamı, reformcu, cumhuriyetçi, halk adamı, Türk milletinin Ata'sı ebediyete intikal edeli tam 68 yıl oldu.
Yaşamını milletine adayan, bir imparatorluğun küllerinden ulus yaratan Atatürk'ün, yoğun tedaviye rağmen sağlık durumunun gittikçe bozulması üzerine hastalığıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından ilk resmi bildiri, 31 Mart 1938'de yayımlandı.

Ata'nın sağlık durumu giderek kötüleşiyordu. 15 Eylül 1938'de vasiyetini hazırlattı. Sağlık durumuna ilişkin raporların yayımlanmasına, 16 Ekim 1938'de başlandı.
Ata'nın hastalığının giderek ilerlediği Kasım ayının ilk günleri Dolmabahçe Sarayı'nın önü, Ulu Önder'in sağlık haberini almak için her gün demir kapının parmaklıklarına sarılan genç, yaşlı, kadın, erkek vatandaşlarla doluydu. ”Atatürk nasıl?...” diye soruyor, O'nun sağlığı hakkında bilgi almadan evlerine dönemiyorlardı. 
“SAAT KAÇ?"
8 Kasım Salı günü saat 18.30'da ikinci koma başladı. Bu sırada Atatürk gözlerini açıyor ve yavaşça soruyordu:
“Saat kaç?...”
Atatürk'e cevap verdiler. Sustu ve bir daha konuşmadı. Son sözleri bunlar olmuştu...
10 Kasım 1938 sabahı acı haber tüm yurda yayıldı. Caddelerde, sokaklarda, evlerde milli bir yas yaşanıyordu, herkesin yüreğine adeta bir ok saplanmıştı. Türk milleti zamansız ebediyete intikal eden Ata'sına ağlıyordu...
Bütün kuruluşlar bayraklarını yarıya çekerek mateme katılıyordu. Atatürk'ün ölüm haberi duyulur duyulmaz, gazetelerin telefonları aralıksız bir şekilde çalmaya başladı. İstanbul'da halk sokaklara dökülmüş, gazetelerin bulundukları yerlerin önüne toplanmıştı. Biraz sonra gazeteler ikinci baskılarında hükümet bildirisini yayınlıyorlardı.
BİR MİLLET AĞLIYOR
Atatürk'ün sonsuzluğa göçtüğü gün Cumhuriyet Hükümeti, milli yasın acısını her satırında ortaya koyan ve ulusun duygularını dile getiren resmi bir tebliğ yayımladı. 
Anadolu Ajansı'nca duyurulan bu tebliğ, aynen şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin resmi tebliğidir:
Müdavi ve müşavir tabiplerinin neşredilen son raporu Atatürk'ün dünyaya gözlerini kapadığını bildirmektedir.
Bu acı hadise ile Türk vatanı büyük yapıcısını, Türk milleti Ulu Şefini, insanlık büyük evladını kaybetti. Milletimize içimiz yanarak bu tarife sığmayan ziyanından dolayı en derin taziyelerimizi sunarız.
Kederlerimizin tesellisini ancak ve ancak onun büyük eserine bağlılıkta ve aziz vatanımızın hizmetinde ararız. Şurasını da her şeyden evvel beyan etmeliyiz ki, ölmez olan, O'nun büyük eseri Cumhuriyet Türkiye'sidir.
Hükümetimiz, içinde bulunduğumuz bu mühim anda bugüne kadar olduğu gibi dikkatle vazife başındadır. Müesses olan nizamı ve vaziyeti idame hususunu, büyük Türk Milleti'nin hükümeti ile tek vücud olarak teyid ve temin edeceğine şüphe yoktur.
Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun 33'üncü maddesi mucibince, Büyük Millet Meclisi Reisi Abdulhalik Renda, Reisicumhur Vekaleti vazifesini deruhte etmiş ve ifaya başlamıştır. 
“TÜRK MİLLETİNE GÜVENDİ”
Gene teşkilatı Esasiye Kanunu'nun 33'üncü maddesi mucibince, Büyük Millet Meclisi derhal yeni Reisicumhur intihab edecektir. 
Türkiye'nin büyük makamına Teşkilatı Esasiye Kanunu'na göre geçecek zatın etrafında hükümeti ile şanlı ordusu ile ve bütün kuvveti ile Türk Milleti, sarsılmaz bir varlık olarak toplanacak ve yükselmesine devam edecektir.
Bugün ayrılığına ağladığımız Büyük Şefimiz Atatürk, her vakit Türk Milleti'ne güvendi. Eserlerini bu güvenle yaptı. İdamesi esbabını da istikmal ederek, güvenle büyük milletimize bıraktı. Ebedi Türk Milleti, onun eserlerini ebediyetle yaşatacaktır. Türk gençliği, onun kıymetli vediası olan Türkiye Cumhuriyeti'ni daima koruyacak ve onun izinde yürüyecektir. 
Kemal Atatürk, Türk'ün tarihinde ve gönlünde daima yaşayacaktır.”
Tarihe malolmuş saygın kişiliğiyle, insanlığın yetiştirdiği unutulmaz liderler arasındaki yerini alan Atatürk'ün ölümü yalnız Türk Ulusu'nu değil, tüm dünyayı derinden üzdü.
ATA GİDİYOR...
16 Kasım 1938'de Atatürk'ün naaşı Türk Bayrağının örttüğü bir katafalk üzerinde Dolmabahçe Sarayı'nın büyük tören salonuna konuldu.
Türk Milleti genç, yaşlı Atatürk'e son saygı görevini yapmak için Dolmabahçe'ye koştu. 19 Kasım 1938 Cumartesi sabahı Dolmabahçe Sarayı tören salonunda Prof. Şerafettin Yaltkaya cenaze namazını kıldırdı. Cenaze Alayı, İstanbul halkının gözyaşları arasında geçerek Gülhane Parkı'na geldi.
Atatürk'ün naaşı burada bir torpidoya alınarak “Yavuz” zırhlısına konuldu. İzmit'te özel bir trene nakledilen cenaze, yol boyunca Ata'larına son saygı görevi yapan vatandaşların yüreklerinde derin acılar bırakarak 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirildi.
Atatürk'e geçici kabir olarak ayrılan Etnografya Müzesi'ne götürülen naaş, mermer lahdin üzerine saygı ile yerleştirildi. Ata'nın naaşı, Anıtkabir yapılıncaya kadar 15 yıl bu geçici kabirde kaldı.
“EBEDİ ŞEF”
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı 21 Kasım günü geçici istirahatgahı Etnografya Müzesi'ndeki katafalka yerleştirildi. Cenaze törenine tüm dünyadan özel temsilciler katıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi, ölümünden bir yıl sonra olağanüstü kurultayında, büyük kurucusunun “Ebedi Şef” olarak sonsuza dek yaşatılmasını kararlaştırdı.
ATA, SONSUZA DEK ANITKABİR'DE
Türk ulusunun Ulu Önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı, ebediyete intikalinin 15. yılında, 10 Kasım 1953'te, büyük bir törenle Anıtkabir'e defnedildi.
Eşsiz lider, komutan, devrimci, siyaset ve devlet adamı olarak tüm insanlık için esin kaynağı olan Atatürk, doğumunun 100. yılında Türkiye'de ve dünyada törenlerle anıldı. UNESCO'nun aynı yılı Atatürk Yılı olarak ilan etmesi Türk Ulusu için övünç kaynağı ve Yüce Önder'in saygın kişiliğine yakışan bir davranış oldu.
Sömürge halklarına, bağımsızlıklarını kazanmaları savaşımında yol gösteren, tüm İslam dünyasında ise laikliğin ilk kez başarıyla yaşama geçirilmesinde Türkiye'nin model olmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eserleri ve düşünceleriyle, Türk Ulusu'nun ve başka ulusların geleceğine ışık tutmayı sürdürmektedir. 

TÜRK ULUSU ATA'SINI UNUTMAYACAK
Doğumunun da 125. yıldönümü kutlanan Ata'nın ebediyete intikalinin üzerinden tam 68 yıl geçti. Ülkenin çok zor koşullar altında bulunduğu bir ortamda Mustafa Kemal'in yaktığı meşale, Türk ulusunun önünü aydınlatmaya devam ediyor.

O'nun devrimleri gencecik milyonlarca vatan evladının yüreğinin tam ortasında ilk gün ateşlenen meşale gibi yanmaya devam ediyor. Türk ulusu Ata'sını unutmadı, dünya döndüğü sürece de asla unutmayacak...



aa
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 11:33:03
Güncelleme :10 Kasım 2006 Cuma 13:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?