22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ankara'da 7.7 deprem olur mu?

Ankara'da 7.7 büyüklüğünde bir deprem olacak iddialarına bir yanıt da Hacettepe Üniversitesi'nden geldi. 

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, ''Ankara için 7.7 büyüklüğünde bir deprem tehlikesi söz konusu değildir. Ancak, son yıllarda artan plansız-programsız, çarpık ve kalitesiz yapılaşma nedeniyle deprem riski giderek artmaktadır'' dedi.

Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'nın geçmişte ve yakın zamanlarda büyük depremlerin merkezi olmadığını ancak 100-120 kilometre kuzeyinde bulunan ve yeryüzünün aktif zonlarından biri olduğu bilinen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı uzantısındaki depremlerle kentin 90-100 kilometre güneydoğusundaki Kırşehir-Keskin fay zonundaki depremlerden önemli ölçüde etkilendiğini belirtti.

Erçin Kasapoğlu, Ankara'nın, 50 kilometrelik uzaklıklar içinde oluşacak küçük depremlerin ve 70-100 kilometrelik uzaklıklar içinde oluşacak büyük depremlerin etkileri altında kalan bir kent olarak tanımlanabileceğini kaydetti.
Ankara'nın bugün yüksek yapılarla dolan ve en yüksek yoğunlukta kullanılan alanın Yenişehir ve Kızılay çevresi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, ''Genç alüvyonlar ve pliyosen yaşlı kalın göl çökelleri ile kaplı olan bu alan, çevrede olabilecek depremlerde, daha büyük ivme değerli ve daha uzun deprem devam süresi verebilecek en tehlikeli alandır. Bu durumda, gittikçe yükselen ve dolayısıyla titreşim periyotları zemin hakim titreşim periyotuna oldukça yaklaşmış olan bu bölgedeki yapılara daha büyük deprem kuvvetlerinin etkimesi çok doğaldır. Bu bölgedeki yapıların, bu kuvvetlere dayanıklı şekilde inşa edildiklerini söyleyebilmek ise olanaksızdır'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 12:07:32
Güncelleme :19 Eylül 2007 Çarşamba 12:14:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?