22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ankara'da tarihi gün

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Filistin lideri Mahmud Abbas, bugün Meclis Genel Kurulu'na hitap edecek.

İki lider, Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte oturacak. Peres, konuşmasına saat 15.20'de, Abbas ise saat 15.35'te başlayacak.

Cumhurbaşkanı Gül ile Meclis Başkanı Toptan da Genel Kurul'da komisyon sıralarına oturarak, Peres ve Abbas'ın konuşmalarını dinleyecek.

Gül, Peres, Abbas ve Toptan, konuşmaların ardından şeref merdivenlerinde fotoğraf çektirecek.

Abbas Gül ile bir araya gelecek

Ankara'daki temaslarına bugün başlayacak olan Abbas, Meclis'teki konuşma öncesinde Cumhurbaşkanı Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanacak, ardından Gül ile baş başa görüşecek.

Abbas, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ve İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile birlikte Ankara Forumu toplantısına katılacak.

Gül, Peres ve Abbas, üç ülkenin işadamlarınca, Batı Şeria'da Tarkumiya veya Cenin'de kurulması öngörülen sanayi bölgesinin çerçeve mutabakatının imza töreninde gözlemci olarak bulunacak.

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile İsrail ve Filistinli konukları, TOBB'un Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki TEPAV'da verilecek öğle yemeğinde bir arada olacak.

Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin lideri Abbas'ın başkanlığındaki heyetlerarası görüşmelerin ardından bir basın açıklaması yapılması öngörülürken, Abbas, Ankara temasları çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ı Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul edecek.

Abbas bugün akşam, Cumhurbaşkanı Gül'ün onuruna vereceği akşam yemeğinden sonra ülkesine dönecek. Filistin lideri ile yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Filistin ilişkileri ile bölgesel gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak.

İki lider yarın Cumhurbaşkanı Gül'ün evsahipliğinde Filistin ekonomisi için de önemli bir adım atacak. Gazze'de, çatışmaların etkilediği Erez sanayi bölgesinin, yeniden yapılandırılarak, 6 bin kadar Filistinliye iş sağlanması hedefleniyor.

Proje, 2005'te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin inisiyatifiyle başlayan Ankara Forumu kapsamında yürütülüyor.

Şimon Peres de gelmişti

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere önceki gün Türkiye'ye gelmişti. Beraberinde bir heyetle Ankara'ya gelen Peres, Esenboğa Havaalanı'nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından karşılanmıştı.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 09:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?