22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ankara'da tezkere bilmecesi

Sınırötesi operasyon ve tezkere, seçim arefesinde Ankara gündemini hareketlendirirken, sık sık “asker isterse Kuzey Irak'a girilir” mesajı veren hükümetin tezkere hazırlayarak Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp çağırmayacağı belirsizliğini koruyor.

Kulislerde, hükümetin önümüzdeki hafta başında, Kuzey Irak operasyonuna yönelik tezkereyi Bakanlar Kurulu'nda görüşeceği ve hafta ortasında Meclis'e getireceği konuşulurken, AKP grubunun Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması için gerekli olan 110 imzayı topladığı iddiası kulisleri dalgalandırdı. Seçim sonrasında bir operasyonun öngörüldüğü tezkere hazırlığı iddiaları, AKP kurmayları tarafından doğrulanmadı.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, bu yönde hazırlık içinde olmadıklarını kaydederek, “Böyle bir çalışmamızın olabilmesi için önce hükümetten talep olması lazım, ancak hükümet tezkereyi gönderirse imza toplamakta sorun çıkmaz” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat ise “tezkere bu saatten sonra çok zor” diye konuştu.

22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde, Kuzey Irak'a operasyon ve tezkere tartışmaları yeniden alevlenirken, hükümetin izleyeceği strateji de merak konusu. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün “asker isterse Kuzey Irak'a girilir” şeklindeki sözlerinin ardından gözler bir kez daha hükümete çevrilirken, kulislerde de AKP grubunun, tezkere ihtimaline karşılık, Meclis'in olağanüstü toplanması için gerekli olan 110 imzayı topladığı öne sürülüyor. Tezkereye yönelik ortaya atılan bir başka iddia da, hükümetin Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısında görüştükten sonra tezkereyi Meclis'e göndereceği, TBMM'nin de hafta ortasında toplanacağına yönelik.

TALEP OLURSA İMZA TOPLANIR VE MECLİS TOPLANTIYA ÇAĞRILIR

Kulisleri hareketlendiren iddialara ise AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz tepki gösterdi. ANKA'nın sorularını yanıtlayan Kapusuz, AKP grubu olarak böyle bir çalışmalarının olmadığını belirterek “Hükümet tezkereyi gönderirse, gerekli imzalar toplanır ve Meclis olağanüstü toplantıya çağrılır. Ancak böyle bir talep henüz ortada yok, dolayısıyla böyle bir çalışmamız da yok” diye konuştu. Kapusuz, Meclis'in olağanüstü toplanması gerektiğinde ise sorun yaşanmayacağını ifade ederek “Talep olursa, kesinlikle ne imzada ne Meclis'in toplanmasında ne de tezkerenin kabul edilmesinde herhangi bir sıkıntı çıkmaz” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise tezkere tartışmalarını “bu saatten sonra çok zor” sözleriyle değerlendirdi.

AKP TEZKERENİN YENİ HÜKÜMETE BIRAKILMASINDAN YANA

Seçim arefesinde AKP'nin gündemini oluşturan tezkere konusunda ise kulislerde farklı değerlendirmeler yapılıyor. AKP'de seçim öncesi tezkerenin terörle mücadele konusunda sıkıntıya düşen hükümeti rahatlatacağını savunanlar kadar, bunun ters etki yapacağı görüşünü dile getirenler de bulunuyor. AKP yöneticileri ise görüşlerini “seçimden önce bir operasyon seçmenin canını sıkar, bunu hangi parti getirirse tepki alır, oy kaybeder. Bu nedenle tezkerenin 22 Temmuz'dan sonraya bırakılması daha uygun olur” şeklinde dile getiriyorlar

anka
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 16:51:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?