24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Ankara'dan AB'ye rest

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye'nin AB ile tam üyelik dışında herhangi bir formülü kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Tan, haftalık basın toplantısında, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlaması beklenen 3 Ekim tarihiyle ilgili süreç hakkındaki bir soru üzerine, "Biz Türkiye olarak el'an partnerimiz olan AB ile ortak bir gelecek için müzakerelere iyi bir başlangıç yapma gayreti içindeyiz. Bu çabayı sürdürürken özellikle bazı AB üyelerinin AB anayasasının kabul edilmemiş olması muvacehesinde daha ziyade 'nasıl bir AB oluşturmalıyız' tartışmasına odaklanmaya öncelik verme gayreti içinde oldukları da bir vakia"dedi.

Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa kıtasının bizzat geleceğiyle ilgili çok olumlu etkilerini stratejik bir vizyon benimsemesi gereken AB üyelerinin dikkatine getirmeye devam ettiklerini kaydeden Tan, "AB ülkelerinde böyle bir stratejik anlayış yerleşmesini ümit ediyoruz. Zira üyeliğimiz gerek Avrupa kıtası, gerek Ortadoğu ve Kafkasya bölgesi ve özellikle medeniyetler ittifakının oluşabilmesine katkı bakımından büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Sözcü Tan, "Müzakerelerin uzun süreceği ve zorluklarla dolu olduğu bilinmektedir. Ancak müzakerelerin hedefi olan tam üyelikten sapma hiçbir surette kabul edilemez. Nitekim biz Türkiye'nin Müzakere Çerçeve Belgesi'ne ilişkin düşünce ve kaygılarıyla kabullenmesi mümkün olmayan tüm unsurları, AB'li muhataplarımıza defalarca vurgulamış bulunuyoruz. 3 Ekim'de başlamasına büyük önem verdiğimiz müzakerelerle ilgili yoğun temaslarımızı sürdürürken, ortaya çıkacak sonucun her tarafın kazancıyla sonuçlanacak sürdürülebilir bir müzakere sürecine vesile olması için uğraş veriyoruz. Bunu yaparken ülkemizin çıkarlarını en ince ayrıntısına kadar gözetmemiz ve 'kazan kazan' ilkesinin geçerli olduğunu görmemiz büyük önem taşıyor. Bu dengeyi gözettiğimiz gibi, AB üyelerinin de gözetmesini bekliyoruz"diye konuştu.

Avusturya'nın "imtiyazlı ortaklık" ısrarına yönelik Ankara'nın bir çalışması olup olmadığının sorulması üzerine de Tan, "Tam üyelik dışında herhangi bir formülü, öneriyi kabul etmemiz söz konusu değildir" dedi.


AA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 13:47:42
Güncelleme :28 Eylül 2005 Çarşamba 13:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?