22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Annesi: Oğlumu kullandılar

Hrant Dink cinayetinin katil zanlısı Ogün Samast'ın annesi Havva Samast, oğlunun böyle bir cinayeti işleyecek bir insan olmadığını belirterek kullanıldığını söyledi.

Cinayetin azmettiricisi olarak gözaltında tutulan Yasin Hayal'le arkadaşlığının bu aşamaya geleceğini tahmin etmediğini belirten anne Samast, Ogün'ün ne Hrant Dink'ten ne de arkadaşlarından evde bahsetmediğini kaydetti. Evde siyaset konuşmayan sessiz bir çocuk olduğunu dile getiren Havva Samast, oğlunun tek başına böyle bir cinayeti planlayabilecek ve işleyebilecek biri olmadığını söyleyerek kullanıldığını düşündüğünü vurguladı. Oğlunun Yasin Hayal'le arkadaşlığını daha çok internet kafede sürdürdüğünü söyleyen anne Samast Ogün'ün liseden ayrıldıktan sonra bir iş yapmadığını ve boşta gezdiğini anlattı.

Hrant Dink'i cinayete kadar tanımadığını söyleyen Havva Samast, üzgün olduğunu ve konuşamadığını belirterek Dink Ailesi'ne başsağlığı diledi.

POLİS OTOBÜS BİLETİNİ ALAN KADINI ARIYOR

Ogün Samast'a Trabzon'a kaçış yolculuğunda bir kadının yardım ettiği ortaya çıktı. İstanbul Esenler Otogarı'nda otobüs firmasının bürosuna cinayet ertesi saat 08.20 sıralarında gelen kadın, 10.30'da Artvin'e hareket edecek otobüse Trabzon bileti istedi. 50 YTL nakit veren kadın, 21 numaralı koltuk için bir bilet aldı ancak yolcunun soyadını bilmediğini söyleyerek bileti Ogün adına kestirdi. Daha sonra bürodan çıkıp kalabalığa karıştı. Otobüs firmasına ait ofisin güvenlik kameralarına el koyan polis şimdi, Ogün adına bilet alan kimliği belirsiz kadının peşine düştü.

TRABZON'DA BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINDA

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında Trabzon'da gözaltına alınan bir kişi İstanbul'a gönderildi, gözaltında bulunan 3 kişi serbest bırakıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sorgusu devam eden zanlıların verdiği bilgiler doğrultusunda Trabzon'da bulunan bir kişinin daha gözaltına alınması talimatını verdi.

Bunun üzerine harekete geçen Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri, katil zanlısı Ogün S'nin arkadaş çevresinden olduğu belirtilen bu kişiyi gözaltına aldı. Kimliği açıklanmayan kişi, sorgusunun yapılması için sabah saatlerinde uçakla İstanbul'a gönderildi.

Bu arada, dün Trabzon'da gözaltına alınan 3 kişinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda serbest bırakıldığı belirtildi. 

Annesi sordu: Oğluma ayakkabıyı kim almış

İstanbul Valisi Muammer Güler, Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından 32 saat sonra yakalanan zanlı Ogün Samast ile ilgili gelişmeleri şöyle anlattı:

SORU- Bir örgüt işi mi şahsi bir olay mı?

CEVAP- Bunlar birbirini dolduruşa getiren çocuklar. Daha önce birlikte olduğu kişilerden biri bunu azmettirmiş.

Peki buna profesyonel bir örgüt diyebilir miyiz?

Çok profesyonel olduklarını zannetmiyorum. Kaçarken silahını bile atmamış. İyi ki de atmamış. Yoksa bize ’Yine bir meczup çocuğu bulup katil diye karşımıza çıkarttınız’ diyeceklerdi.

ÇOK NEDEN OLABİLİR

Siyasi bir motif yok mu?

Dediğim gibi bunlar internet kafelerde, internet sohbetlerinde arkadaş grupları içinde birbirlerini dolduruşa getiriyorlar. Tabii işsizlik var, bu misyoner faaliyetleri dolayısıyla bunları tahrik edenler var, aile otoritesinin eksikliği var. Daha birçok neden sayabilirsiniz.

Yakalandığında üzerinde silahtan başka ne çıktı?

Üzerinden 1 lira çıkmış. Oysa yakınları, ’üzerinde para var’ diyorlardı. Ben de anlamıyorum. Elindeki silahı atmıyor, üzerinden 1 lira çıkıyor. Yani çok iyi eğitim almış bir profesyonel gibi görünmüyor.

Suikast anında bir kameranın olayı görüntülediği dedikoduları var. Böyle bir görüntü var mı elinizde?

Hayır kesinlikle böyle bir görüntü yok. Civardaki bütün kameraların çektiği görüntüleri topladık. Bir tek Star TV’nin muhabiri kurnazlık edip bir görüntüyü almış.

BİR DOĞRU BİR YANLIŞ

Peki Agos Gazetesi’nin içindekiler ne anlatıyor?

Bana göre Hrant Dink’in arkadaşları bir doğru bir yanlış hareket yapmışlar. Zanlı yukarıya kadar çıkıp kapıyı çalmış, iyi ki onu içeri almamışlar. Alsalardı orada vururdu. Ve elini kolunu sallayıp kameralara yakalanmadan kaçabilirdi. Ama yanlış yaptıkları bir hareket var. Zanlı bir süre Hrant Dink’i aşağıda beklemiş. Bize haber verselerdi, gelip elinde silahıyla alırdık.

Yakınları ne anlatıyor?

Annesi ilginç bir şey söyledi. Oğlunun ayağındaki ayakkabılar garibine gitmiş. ’Benim oğlumun böyle yeni ayakkabıları yoktu. Birisi bu ayakkabıları ya vermiş ya yeni almış’ dedi. Bunu araştırıyoruz.

Peki bu insanların korunması konusunda bir ihmal yok mu ?

Bakın, bizim burada bazı sıkıntılarımız var. Kanun açık tehdit olmadıkça koruma zorunluluğu getirmiyor. Hrant Dink’in koruma için bize yapılmış bir başvurusu yok. Bize ulaşmış bir silah istemi de yok.

Bu çocuk 17 yaşında mı?

Bana göre büyük gözüküyor. Bu bölgede aileler bazen çocuklarını nüfusa geç kaydettirebiliyor.

Bu çocuğu soyadından hareketle "Ermeni mi" diyenler var...

Hayır, inceledik orada 1000 yıllık bir Türk ailesi. "Sam esti" sözcüklerinden bugüne öyle gelmiş.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2007 Pazartesi 12:33:16
Güncelleme :22 Ocak 2007 Pazartesi 12:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?