28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Apo'nun avukatına 5 yıl hapis istemi

DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Abdullah Öcalan'ın avukatı Aysel Tuğluk ile Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İddianamede Tuğluk ve Aydoğdu'nun 3 Eylül 2006'da düzenlenen mitingde PKK'yı ve Öcalan'ı övücü nitelikte konuşma yaptıkları gerekçe gösterildi.

Terörle Mücadele Yasası'nın ilgili maddesine dayandırılan iddianamede, Diyarbakır'da Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen mitinge katılan Aysel Tuğluk yaptığı konuşmada, "4 milyona yakın insan sayın Öcalan'ın demokratik çözüme bir irade olabileceğini ifade etti. Bu irade beyanı görmezlikten gelinemez. Demokratik çözüme, barışçıl bir çözümün başlamasına hizmet edeceğine inandığımız PKK'nın Kürt sorunuyla ilgili demokratik çözüm deklarasyonunu önemsiyoruz" dediği belirtildi.

DTP İl Başkanı Hilmi Aydoğdu'nun ise, "Ben buradan bütün Türkiye için bir şans ve fırsat olduğuna inandığım PKK'nın açıklamış olduğu barış deklarasyonunun dikkate alınması gerekiyor. Bu deklarasyonda dile getirilen talepler Türkiye'deki birçok kitle örgütleri ve aydınların talepleriyle örtüşüyor. Bu nedenle barışı savunan herkesin bu deklarasyona destek vermesini istiyoruz" dediği kaydedildi.

"AB'de devlet görevlileri terör örgütleriyle görüşmez"

İddianamede PKK, KADEK, Kongra- Gel ve son olarak KKK (Kürdistan Konfederalizm Birliği) olarak bilenen örgütün, Yargıtay'ın emsal kararları yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD tarafından terörist örgüt ilan edilerek terör örgütleri listesine alındığı belirtildi.

Sanıkların buna rağmen PKK'nın açıklamış olduğu çözüm deklarasyonunun Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından dikkate alınması, herkesin destek vermesi, Abdullah Öcalan'ın da toplanan imzalara atıfta bulunularak siyasi irade ve muhatap kabul edilmesi gerektiği yönünde açıklamada bulundukları vurgulandı.

İddianamede AB ülkeleri ve ABD’de devlet görevlilerinin terör örgütü veya terör örgütü üyesi olarak bilinen hiçbir grup ve kişi ile herhangi bir koşulda görüşmedikleri belirtildi.

Bu doğrultuda sanıkların Öcalan’ın siyasi irade olarak kabulü ve PKK'nın koşullarının dikkate alınması gerektiği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terör örgütü PKK'yla bir anlaşma zemini oluşturması gerektiği yönünde kullandıkları ifadelerin terör örgütünün propagandası niteliğinde olduğu açıklandı.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.
Cnn Turk
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 01:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?