19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Apo'nun idamını MİT'in raporu yüzünden beklettik'

Yüce Divan’daki yargılamasında aklanan DSP-MHP- ANAP Koalisyonu döneminin etkili ismi Hüsamettin Özkan, AKP’yi "yoğurt yiyişi hoşuma gitmiyor" diye eleştirirken, "Ülke sorunlarına kayıtsız kalamayız" diyerek yeni bir oluşumun sinyalini verdi. Özkan, Abdullah Öcalan’ın idamının infazını MİT’in raporu doğrultusunda beklettiklerini de söyledi. Özkan başta koalisyon ortakları MHP olmak üzere bu karara direnenlerin de MİT’in raporu doğrultusunda ikna olduğunu ifade etti.

Haber Türk’te yayınlanan Basın Kulübü adlı programa katılan Hüsamettin Özkan, Başbakan Yardımcısı olduğu DSP-MHP- ANAP Koalisyonu dönemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AKP’NİN YOĞURT YİYİŞİ HOŞUMA GİTMİYOR
Özkan, Cumhurbaşkanı Sezer ile AKP hükümetinin ilişkilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "O partinin yoğurt yiyişi benim hoşuma gitmiyor" dedi. Kendi hükümetleri döneminde siyasal yetkileri kurumlara devrettiklerini anlatan Özkan, "siyasetçi güç kaybını ister mi? Merkez Bankasını özerk yaptık. EPDK’yı kurduk. Bunların hepsi bir güçtü siyasetçilerin elinde. Her geleni değiştirdiler.
Atayamadıklarını vekaleten gönderdiler. Biz kimi bulduysak onunla çalıştık" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Sezer’in kararnameleri imzalanmamasını "kendi takdiri" olarak değerlendiren Özkan, cumhurbaşkanının imzalamama nedenlerini de açıkça söylediğini belirtti.
Özkan, Ecevit’in hastalanarak "İşgöremez" raporu verildiği ve bir yetkilinin Özkan’a "Başbakan olun" önerisinde bulunulduğu iddialarını ise şöyle yanıtladı:

PAŞALAR BAŞBAKAN OLSUN DEMİŞ
"Murat Yetkin benim makamıma geldi. 29 Ekim’de paşaların kendisine ’Ecevit gitsin, Özkan gelsin’ mesajı ilettiklerini söyledi. Ben bunun doğru olmadığını medyaya yansımaması gerektiğini söyledim. ’Sayın Ecevit’e bunu aktarmak istiyorum’ dedi. Başbakanımıza telefon ederek Murat Yetkin’in bir arzı var dedim, beraber gittik, Ecevit’e de söyledi. Ecevit ’emekli paşalar mı’ diye sordu. Yetkin ’hayır efendim’ dedi ama isim vermedi. Ecevit ’Allah Allah’ dedi. Kendinizi onun yerine koyun, siz ne düşünürsünüz? Bir gün sonra bu manşette verildi.
Sayın Ecevit de bunu grup toplantısında gündeme getirdi.
Eşiyle görüşmeyen Özkan, arkasından bu manşet, Financial Times’ta çıkan bir haber, tam 1 ay 4 gün sonra istifam istendi.

CUMHURBAŞKANLIĞINI KABUL ETMEMİŞ BİRİYİM
Cumhurbaşkanlığını kabul etmemiş biriyim ben. Hiçbir yerde gözüm yok. Ben ayrılana kadar sayın Ecevit’in bilgisi dışında evime bile gitmedim. Kiminle görüştüysem Ecevit’in bilgisi vardı. işadamları beni yemeğe davet ettiler İstanbul’da. Türkiye’nin en büyük işadamları. Onlara da aynı cevabı verdim. Ecevit’in resminin bile bir istikrar olduğunu söyledim. Bu nasıl yansıdı Ecevit’e Allah bilir. Koç ailesinin boğazdaki evinde oldu bu görüşme. Ecevit’e görüşmeden bahsettim ama bana getirdikleri teklifi rencide etmemek için söylemedim."

Özkan, "Abdullah Öcalan’ı niye asamadınız?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Bunun iki sonucu vardır. AİHM’in infazın ertelenmesi için tedbir kararı. Yaptığımız anlaşmalarla uluslararası ilişkilerimizi zedelememiz gerekir. Bir de iç güvenlik sorunu var. MİT’in bir raporu var. 7 saat süren bir toplantı yaptık.
AİHM’in aldığı karara uygun bir şekilde evrakın Başbakanlıkta bekletilmesinin o günkü Türkiye açısından çok doğru olduğuna inandık. Buna direnenler oldu tabii ama tüm kesimlerden güvenlik güçlerinden görüş aldık ve sonunda herkes mutabık kaldı bu kararda. sıfır terörle devrettik sonuçta iktidarı."

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 13:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?