28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Aranmaya tüketici tepkisi

Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, bazı alışveriş merkezlerindeki özel güvenlik görevlilerinin üst ve çanta aramasının yasaya aykırı olduğunu bildirdi. Deniz, yasadışı uygulamalara devam eden alışveriş merkezlerini teşhir ve boykot edeceklerini belirtti. 

Tüketiciler Birliği Başkanı Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, alışveriş merkezlerinin girişlerinde alınan güvenlik önlemlerinin tüketicinin can ve mal güvenliği açısından gerekli olduğunu; ancak kimi görevlilerin bu durumu kötüye kullandığını kaydetti. Derneklerine haklarının çiğnendiği şikayetiyle başvuran tüketiciler bulunduğunu ifade eden Deniz, özel güvenlik firmalarının ve personelinin 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’a aykırı davrandıklarının tespit edildiğini ifade etti. 

Bülent Deniz, açıklamasında, bazı alışveriş merkezlerinde özel güvenlik elemanlarının alışveriş merkezine gelen tüketicilerin üstlerini ve çantalarını aradıkları, bu uygulamaya tepki gösteren vatandaşların ise alışveriş merkezine sokulmadığının gözlendiğine dikkat çekti. Deniz şunları söyledi: 

“Başta Ceza Muhakemeleri Yasası olmak üzere tüm uluslararası ve ulusal mevzuatta yargıç kararı veya idari bir emir olmaksızın resmi sıfatı olmayan güvenlik personelinin üst ve çanta araması yapma hakkı yoktur. Bu tür uygulamalar açık bir hak ihlalidir. Görevliler, x-ray cihazı ve dedektörlerle gerekli denetimi yapabilirler. Bunun dışında el ile üst araması yapması veya çanta açtırmak suretiyle arama yapılması yasaya aykırıdır.” 

Gerekli yatırımları yapmayarak x-ray cihazı ve dedektör bulundurmayan, güvenlik görevlilerinin üst ve çanta aramasına izin veren alışveriş merkezlerini uyaran Deniz, aksi halde bu tür uygulamalarda bulunan alışveriş merkezlerinin isimlerini kamuoyuna açıklayacaklarını ve tüketiciler olarak bu alışveriş merkezlerini boykot edeceklerini bildirdi.


ANKA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2006 Pazartesi 11:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?