22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Arınç'ın mektubuna İngiltere'den yanıt geldi

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, Ermeni soykırımı iddialarının yer aldığı ve 1916 yılında İngiliz Hükümeti tarafından yayımlanan 'Mavi Kitap'ın tarihi bir belge olarak asılsız ve geçersiz ilan edilmesi için İngiltere Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası başkanlarına gönderdiği mektuba cevap geldi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, Ermeni soykırımı iddialarının yer aldığı ve 1916 yılında İngiliz Hükümeti tarafından yayımlanan 'Mavi Kitap'ın tarihi bir belge olarak asılsız ve geçersiz ilan edilmesi için İngiltere Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası başkanlarına gönderdiği mektuba cevap veren Avam Kamarası Başkanı Martin, "Sizin derinden endişe duyduğunuz bir konu olduğunu bilmeme rağmen başkan olarak, siyasi olarak tarafsız kalmam konusunda Avam Kamarası'nda çok sıkı bir kural bulunmaktadır" dedi. Avam Kamarası Başkanı Michael Martin, TBMM Başkanı Arınç'a gönderdiği cevabi mektubunda, "Sizin derinden endişe duyduğunuz bir konu olduğunu bilmeme rağmen başkan olarak, siyasi olarak tarafsız kalmam konusunda Avam Kamarası'nda çok sıkı bir kural bulunmaktadır" ifadelerine yer verdi. Martin, bu konuda yorum yapamayacağını belirterek mektubunda şu satırlara yer verdi:

"Ancak mektubunuzun bir kopyasını Avam Kamarası Kütüphanesi`ne koyduruyorum. Mektubunuzun aslını ise daha iyi değerlendirileceğine inandığım Dışişleri ve İngiliz Milletler Topluluğu İşleri Bakanlığı'na gönderiyorum."

Lordlar Kamarası Başkanı Lord Falconer of Thoroton da, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanı Arınç'a gönderdiği cevabi mektubunda, "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeniler'in durumu ile ilgili kitap (Mavi Kitap), 1916 yılında İngiliz Hükümeti tarafından yayımlanmıştı. Aynı yıl parlamentoya 'Command Paper' olarak sunulmuştu. Elbette ki bu, parlamento tarafından hazırlandığı veya onaylandığı anlamını taşımamaktadır. Ancak bu yazışmanızı ve sizin mektubunuzu Lordlar Kamarası Kütüphanesi'ne koyduruyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 20:49:44
Güncelleme :16 Aralık 2005 Cuma 20:52:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?