20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Artık sıradışı seyehatler başlıyor

Medair’in saati bin 300 euro’dan hizmet veren ’Hava Taksi’si artık sadece iş adamlarının değil, dileyen herkesin kullanabileceği bir hizmet haline geldi 

Türkiye’de ulaşım denildiğinde akla ilk olarak karayolu gelir. Bir yere gidilecekse yolculuk mutlaka dört tekerlek üzerinde olmalıdır. Ülkenin her yanının denizlerle çevrili olması bir şeyi değiştirmez. Denizden ulaşım hâlâ klasik yöntemlerle devam ederken, hava ulaşımı neredeyse hiç akla gelmez. “İstikbal göklerdedir” sözü ise sadece savaş uçaklarından ibaret sanılır. Bunun dışında bizim için gökyüzü koca bir boşluktan ibarettir. ABD’de Ulusal Havacılık İş Derneği (NNBAA) 1947 yılından beri faaliyette ve bünyesinde 4 bin 500 aktif olarak çalışan sivil havacılık kurumu var. Bu da demek oluyor ki, gökyüzünü görmek imkansız.
Bazı ülkelerin yine aktif olarak çalışan helikopter sayılarına bakacak olursak, Brezilya’da 1089, Meksika’da 400, Venezüella’da 200 adet helikopter her gün hava taksi hizmeti için havalanıyor. Biz ise 1980’lerde helikopter pazarına girmişiz, ancak 2000 yılının kriziyle beraber yok olmuş. 2002’de yeniden bir girişimde bulunulmuş.
Türkiye’de toplam 61 hava taksi işletmesi var ancak bu işletmelerin sadece 21’inde helikopter bulunuyor. Helikopteri olan 21 şirketin de sadece 15 tanesi hava taksiciliği yapıyor. Esas Holding şirketi olan Medair ve Calypso Helikopter, aynı masaya oturup gökyüzüne üç yeni taksi armağan ediyorlar. Bunlar 1996 model Bell Long Ranger,
2 pilot 5 yolcu kapasiteli ve 300 deniz mili yapıyor. Bir diğeri 2006 model Augusta 109E Power, 2 pilot 6 yolcu kapasiteli yine 300 deniz mili yapıyor. Son olarak yine 2006 model Augusta 119 Koala 350 deniz mili yaparken havada 2 saat 30 dakika kalabiliyor. Bu üç helikopter ülkede bulunan en son teknoloji harikaları diyebiliriz.


Turistler helikopter taksiye binmek için kuyruk oluyor

Helikopterleri taksi olarak kullanmak en çok işadamlarının işine geliyor. Çünkü aynı gün içerisinde farklı şehirlerde birden fazla toplantıya katılabilme şansını elde ettiler. Bursa’ya 30 dakikada, Antalya’dan Pamukkale’ye 60 dakikada gitmek olanaklarıyla artık sıkıntı çekmeyeceğe benziyorlar. Zamandan tasarruf buna denir, ancak maliyet hesabını düşünenler için pek uygun olduğunu söyleyemeyiz. Medair Satış ve Pazarlama Müdürü Etem Emre Yıldız daha fazla helikopterin olması ve talebin yükselmesi ile fiyatların daha da aşağıya çekileceğini söylüyor.
Antalya’nın neden turistler tarafından ilgi gördüğünü Calypso (helikopterin adı) ile uçtuğumda fark ettim. Meğer Antalya boylu boyunca muazzam bir şehirmiş. 5 yıldızlı oteller gökyüzünden çok daha güzel görünüyor. Özellikle Rus ve Alman turistler helikopterle gezmeye bayılıyor. Gerçek anlamda bir sıra olduğunu söylesem yeridir.
Bu ilgi Akdeniz’de turistik ve gezi amaçlı seyahatlerin önünü açmış oldu. Etem Emre Yıldız, turizm istatistiklerini ise şöyle dile getiriyor: “2007 yılında 8 milyon civarında turist Akdeniz Bölgesi’ni tatil için ziyaret etti. Bölgede en fazla tercih edilen şehirler arasında Antalya geliyor. Bu helikopter hizmetinin amaçları arasında Türk turizmine katkı sağlamak, ülkemizin güney sahillerine yeni bir iş sahası açmak, var olan 640 km’lik Akdeniz sahilinde helikopterle turizme hizmet etmek yer alıyor.” www.calypsohelicopter.com

Sıradışı seyahatler

Ne kadar iş adamlarının işine gelen bir uçuş sistemi olsa da bana kalırsa en güzel hareket, hizmeti kültür turlarına açmaları oldu. Yurt dışında hep duyduğumuz ve özenerek izlediğimiz “Sıradışı seyahatler” başlığı altında yapılan geziler Medair’in hizmetleri arasında. Büyük Anadolu Turu buna en güzel örnek. Helikoptere atlıyorsunuz, ver elini Mardin, ver elini Trabzon! Dört gün boyunca helikopterle seyahat edip Anadolu’yu tepeden izleme ve farklı lezzetlerini tatma şansına sahip olabiliyorsunuz. Hava taksisinden öte, sundukları en iyi hizmet bu. Medair günübirlik ve uzun zamanlı turlar düzenleyerek ülkenin coğrafik dokusunu daha net görebilme ve değişen Türkiye’nin yüzünü inceleyebilme olanağı sunuyorlar.

Vatan
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 10:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?