30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Asıl patlama iki fizikçi arasında

“Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitabıyla ünlenen İngiliz fizikçi Stephen Hawking, deneyden önce verdiği bir röportajda, CERN’deki uzmanların Higgs parçacığını bulamayacağına 100 dolara bahse girmek istediğini söylemişti. 66 yaşındaki fizikçiye, en az onun kadar ünlü başka bir bilimadamından büyük tepki geldi.

Higgs parçacığı teorisini ortaya atan İskoçyalı fizikçi Prof. Peter Higgs’ten... Prof. Higgs, dün yaptığı basın toplantısında, Prof. Hawking’le ilgili olarak “O önce kendi teorilerinin doğruluğunu kontrol etsin. Yaptığı hesapların doğru olduğunu düşünmüyorum. Yerçekimi ile kuantum fiziğini birleştirmeye çalışıyor. Bundan doğru bir teori ortaya çıkabilir mi” diye konuştu. Times gazetesine konuşan bilim çevreleri CERN deneyinin sonucunun Nobel Fizik Ödülünün sahibini belirleyeceğini, deneyin başarıya ulaşması durumunda ödülü Higgs’in başarısız olması durumunda ise Hawkings’in alabileceğini belirtiyor.

NOBEL İÇİN KAPIŞTILAR

Higgs ve Hawking’in deney için başlattıkları tartışmanın asıl nedeni Nobel ödülü gösteriliyor. Hawking, deney için 100 dolara iddiaya girmişti.

vatan
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 18:19:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.242.xxx Tarih : 13.09.2008 00:25:26

evet hawking te yavaş yavaş bunama belirtileri var ayrıca ben bu zatın fazlaca şişirildiğine inanıyorum çünkü tek yaptığı ortaya atılan evren teorilerini birleştirmek kendisi daha bir şey ortaya atmış değil zaten üzerinde çalıştığı bazı teoriler tek tek yıkılıyor mesela tekillik kavramı gözlenen bazı tyıldızların yaşı aslında evrenin bu zatın hesapladığından daha eski olduğunu gösteriyor buda bin bang büyük patlamada evrenin tek boyuttan değil iki boyutlu halden bu hale geldiği tartışılmakta