18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Aşiret ağaları silah yerine çiçekle karşılandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın yeğeninin düğününe gelen aşiret ağaları silah yerine çiçeklerle karşılandı. Daha önceki düğünlerde görülen milyarlarca lira harcanarak alınan takılar ve hediyeler bu düğünde yer almadı. Gökyüzü silah yerine havai fişeklerle aydınlanırken, gelinliğini dahi giymeyen gelin ve damat yeni evlenecek çiftlere önemli mesajlar verdi.

Ankara'da avukatlık yapan Adıyamanlı gelin Beraat Gündüz ile gazeteci Ertan Canan'ın düğününde silah atılmaması konusunda verilen söz tutuldu. CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın da yeğeni olan Doski Aşireti'nden Ertan ve Beraat'ın düğünleri Yüksekova İlçesi'ne bağlı Karlı Köyü'nde eski geleneklere göre yapıldı. 3 gün 3 gece süren düğüne katılan yüzlerce davetli, çalınan müzik eşliğinde bol bol halay çekti.

Daha önce geceleri sıkılan mermiler yerine bu kez gökyüzünü hava fişekler renklendirirken, aşiret ağaları da silahlar yerine küçük çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Düğün alanına gelen aşiret ağalarını karşılayan minik çocuklar verdikleri çiçeklerden sonra, "Biz çocuklar artık bundan sonra silah istemiyoruz" diyerek büyüklerine önemli mesajlar verdi.

Düğüne katılan Yüksekova Belediye Başkanı M.Salih Yıldız, "Artık silah yerine düğünlerde güzellikleri örnek alalım" derken, Diri Aşireti Reisi İdris Öner de aşiretlerinde her ne amaçla olursa olsun silah kullanımını yasakladıklarını, kullananların ise silahının alınacağını belirtti.

Davetlilere bir teşekkür konuşması yapan Hakkari Milletvekili Canan, amaçlarının beraberce eğlenmek olduğunu belirterek, "Düğünümüzde takı ve hediye yoktur. Misafirlerin damada ve geline hediye takmamasını rica ediyorum" dedi.

Avukat gelin Beraat Gündüz, bu mutlu gününde gelinlik yerine yöresel beyaz renkli bir elbise giyerken, otomobil yerine de bindirildiği atla damat evine götürüldü.

Mutluluğu gözlerinden okunan gelin Beraat, "İki mutluluğu bir arada yaşıyorum. Aslında Ertan ile nişanlandığımızdan bu yana en büyük dileğimiz silahsız bir düğündü. Zaten o şartla burada düğün yapılmasını kabul ettim. Barışın ve özgürlüğün istendiği bir bölgede silah ile birlikte düğün yapılmasına her zaman karşıyım. Tüm gelinlerin de böyle olmasını istiyorum" dedi.

Gazeteci damat Ertan ise, düğünlerinde silah istemediklerini belirterek, "Biz düğünümüzü kültürümüze uygun yapmak istedik. Silah kültürde vardır ama hiçbir zaman toplum kültürü olmamalıdır. Biz de bu nedenle düğünümüzde kimsenin silah atmamasını ısrarla rica ettik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 16:14:37
Güncelleme :5 Eylül 2005 Pazartesi 16:17:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?