29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Asla yargıya baskı yapmayın!

Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün Ümraniye'de ele geçirilen bombalarla ilgili soruşturmayı derinleştirmesi, bazı kesimleri rahatsız etti.

Bu kesim, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'in gözaltına alınmasından sonra Savcı Öz'e baskı yapmaya başladı. Kimi "soruşturmanın bir an önce" bitirilmesi için devreye girerken, kimileri savcı hakkında soruşturma açılmasını istedi. Yargı çevrelerinin tepkisini çeken baskıya, Meclis Başkanı Köksal Toptan da sert çıktı.

Herkesi sağduyuya davet eden Toptan, "Yargıya kimsenin baskı yapması söz konusu olamaz. Kimse böyle bir şeyi aklından geçirmez. Hakimlerimize, savcılarımıza baskı anlamında bir girişim olsa da bunu kaale almazlar. Kuşku yok ki; yeni Ceza Yargılamaları Yasası çok önemli, çok çağdaş düzenlemeler getirmiştir. Zannediyorum bunların yorumlanmasında Türkiye hâlâ uygulama açısından birtakım sıkıntılar çekmektedir." dedi.

Meclis Başkanı Toptan, Hilton Oteli'nde düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB)'nin İkinci Olağanüstü Konsey Toplantısı'nın açılışı sonrasında gazetecilerin "Ergenekon soruşturması" ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Toptan, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve her şeyin kuralının bulunduğunu belirtirken, tartışmalardan ders ve sonuç çıkarmaları gerektiğine dikkat çekti. Son günlerde meydana gelen olayların demokratik kalkınma sürecine bir katkı sağlamasını umut ettiğini ifade etti.

Toptan, "Ergenekon yapılanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine şöyle konuştu: "Bu yapılanmayı benim değerlendirmem mümkün değil, doğru da değil. Savcılık uzun bir zamandır bu konu ile ilgili çalışma yapıyor. Sonucunu sabırla beklemek lazım. İddianame bir ortaya çıksın, yargılama başlasın, sonuçlansın ondan sonra değerlendiririz. Türkiye bir hukuk devleti, her şey kendi kuralları içinde cereyan ediyor, gelişiyor, hiç kimse endişe etmesin, herkes rahat olsun. Hep aklımızla düşünelim."

Köksal Toptan, son dalgada gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk'un bırakılmış olmasının da kendisini sevindirdiğini bildirdi. Meclis Başkanı, duyguların ve ideolojilerin bir tarafa bırakılması çağrısında bulunurken, aklıselim tavsiye etti. Türkiye'nin çok iyi bir ivme yakaladığının altını çizen Toptan, "Türkiye kalkınma yolunda, demokratikleşme yolunda, reform nitelikli çok önemli adımlar atmıştır. Kendisine çok da büyük bir hedef koymuştur. Şimdi bu hedefe varma yolunda tartışmalar yapılması gerekirken, başka alanlarda enerjimizi kaybetmememiz lazım. O nedenle herkese sağduyu, sükunet ve aklını kullanarak hareket etme çağrısı yapıyorum. Bu yapıldıktan sonra bu tartışmaları demokratik tartışma olarak nitelendirmek gerekir." görüşünü dile getirdi.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 04:43:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?