30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Asrın davası sinevizyonda

Silivri Cezaevi, Ergenekon terör örgütü davasi için hazirlanirken adliyelerde bugüne kadar görülmemis birçok ilk de yasanacak.

İstanbul Cumhuriyet Bassavciligi ve Adalet Bakanliginin ortak çalismasiyla Silivri Cezaevi Kampüsü içinde 300 kisilik mahkeme salonu hazirlandi. Salon, 86 sanik, 100 sanik avukati ve 100-125 kisilik izleyici grubu alacak sekilde düzenlendi. Mahkeme salonuna giremeyen izleyicilerin durusmayi takip edebilmesi için disariya sinevizyon kurulacak.

12 Haziran 2007de Ümraniyedeki bir gecekonduda 27 el bombasi, TNT kaliplari ve fünyelerin ele geçirilmesiyle baslayan Ergenekon terör örgütü sorusturmasinin ilk bölümüne iliskin dava Avrupanin en büyük cezaevi niteligindeki Silivri L Tipi Cezaevi Kampüsünde yapilacak. Saniklar ilk kez 20 Ekimde hakim karsisina çikacak. Durusma salonuna sanik, sanik avukati, müstekiler, 30 basin mensubu, 50 sanik yakini ve talep geldigi takdirde sivil toplum örgütü temsilcileri ile yabanci gözlemciler katilacak. Ana kapidan cezaevi kampüsüne alinan izleyiciler güvenlik kontrolünün yapilacagi binaya geçecek. Burada cep telefonlari, kamera, fotograf makinesi, ses ve görüntü kaydi yapan bütün elektronik esyalar emanete birakilacak. Kimlik karti alinan izleyicilere mahkeme salonuna girebilmeleri için özel bir kart verilecek. İzleyiciler, güvenlik kontrolünün ardindan mahkeme salonunun bulundugu binaya alinacak

Durusmada yasa geregi basin mensuplari görüntü veya ses kaydi alamayacak. Televizyon ve ajanslara ait canli yayin araçlari da cezaevi kampüsü içinde belirlenen yerlere konuslanacak. 

Durusmalar, saat 09.00da baslayip 19.00da bitecek. Saniklarin kimlik tespitinin ardindan mahkeme baskani, saniklara, iddianameyi okuyup okumadiklarini soracak. Eger saniklardan biri veya birkaçi Biz iddianameyi okuyamadik, durusmada okunmasini istiyoruz. derse, bu talep dogrultusunda mahkeme savcilari bilgisayardan 2 bin 455 sayfalik iddianameyi sonuna kadar okumak zorunda kalacak. Daha sonra saniklarin sorgusuna geçilecek. Ergenekon sorusturmasini yürüten savcilardan Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taskin mahkeme savcisi olarak görev yapacak. Zekeriya Öz ise mahkemede görev almayip ek iddianameyi hazirlayacak. İlk durusma bütün saniklarin sorgusu bitinceye kadar devam edecek. İlk durusmadan 15-20 gün sonra ikinci durusma için gün verilecek. Uygulamada agir ceza mahkemesinde iki durusma arasinda en az 2,5-3 aylik süre verilirken Ergenekon davasinda bu süre kisaltilacak. Bu sekilde davanin kisa sürede bitirilmesi amaçlaniyor.

İki tahliye

Bu arada dün, sorusturma kapsaminda son operasyonda tutuklanan Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren ile tip doktoru Hüseyin Nazlikul hakkinda tahliye karari çikti.

ZAMAN
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 09:23:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.86.xxx Tarih : 14.10.2008 20:05:42

yüzyılın iyilik hareketinden hiç bahsetmeyen zaman daha delilleri bile sadece dedikodudan ibaret bir davaya asrın davası diyor ama asıl dava fetullah hocanın türk milleti önünde hesap verdiği gün olacak