20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Asuriler, İstanbul'da ofis açıyor

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi ile gerginlik yaşayan Türkiye, bölgede hak iddia eden Asurilerin İstanbul'da ofis açmasına izin verdi.

Asuri Genel Konferansı (AGC) adlı oluşum, inşası süren bürolarına şubat ayının sonunda kavuşacak. AGC, Kürt bölgesel yönetiminin kontrolünde bulunan Dicle Nehri ile Büyük Zap suyu arasındaki topraklarda federal bir Asuri yönetimi kurulmasını talep ediyor. 2005 yılında Iraklı Asurilerin haklarını savunmak için Bağdat'ta kurulan AGC, geçen yılın mart ayında da İstanbul'da bir toplantı düzenlemişti. Chicago, Bağdat ve Şam'da ofisleri bulunan örgüt, İngiltere'nin Londra ve Avustralya'nın Melbourne ve Sydney şehirlerinde de temsilciliklere sahip. Asıl isteklerinin birleşik bir Irak olduğu ve aslında federalizme de karşı olduklarını belirten AGC'nin yürütme komitesi üyesi Namrood Shiba, "Ne yazık ki, Irak Anayasası federalizme izin veriyor. Hiçbir Irak partisi buna karşı değil. O yüzden biz de Asuriler için federal bir bölge istiyoruz." diyor. Shiba, Irak'ta 600 ile 800 bin arasında Asuri yaşadığı, Suriye ve Ürdün'de de 400 bine yakın Asuri mülteci olduğu bilgisini veriyor.

'Bize Hıristiyan Kürt diyorlar'

Konuyla ilgili dikkat çekici bir diğer nokta da Asurilerin Kuzey Irak'ta federal bir otorite kurmaları halinde Kürt bölgesel yönetiminin Türkiye ile sınırının kalmayacak olması. Kürtlerin Saddam Hüseyin döneminde çok baskı altında kalmış bir halk olduğunu kaydeden Shiba, bugün ise onların diğer gruplara baskı yaptığını savunuyor. K.Irak'ta kendilerinin büro açmasına izin verilmediğini aktaran Shiba, Kürt siyasi partileri ve basının Kürtleştirme hareketi içine girdiklerini ve Asurileri de 'Hıristiyan Kürtler' olarak tanımladıklarını anlatıyor. AGC İstanbul bürosunun sorumlusu Edward Sleewo ise Türk basını yoluyla seslerini duyurmak ve Türkiye ile mevcut ilişkilerini daha iyi hale getirmek istediklerini ifade ediyor. AGC, Kerkük referandumu konusunda da Türkiye ile aynı görüşte. Kerkük'te referanduma karşı olduklarını kaydeden Namrood Shiba, "Kerkük, Irak'ın parçası. Kerkük'te referandum olursa Bağdat ve Basra'da da olması gerekir." diyor. Türkiye'nin K.Irak operasyonunu desteklediklerini aktaran Shiba, Türk uçaklarının sivilleri bombaladığına dair iddialarla ilgili olarak ise bölgede Asuri köyleri de bulunduğunu; ama sivillerin zarar gördüğü yönünde hiçbir duyum almadıklarını söylüyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 18:14:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?