26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Atamalar neden krize dönüştü?

HSYK’da yaşanan atama krizinin arkasında İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır’daki özel mahkemelerde görev yapan 24 hakim ve savcının görevden alınmasının istenmesi olduğu ortaya çıktı.

Ünvansız hakim ve savcıların atamasını sorunsuz tamamlayan Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), özel yetkili mahkeme hakim ve savcılarına gelince sorun yaşadı.

Adalet Bakanlığı, kararnameye yeni isimlerin eklenmeye çalışıldığını bildirdi.

Bakanlık, kararnamenin karara bağlanmayan hükümlerinin geri çekildiğini duyurdu. Edinline bilgiye göre; kriz, özel yetkili mahkemelerde görev yapan 25 hakim ve savcıdan 24’ünün görevden alınmasınin istenmesi nedeniyle çıktı.

Bu kişiler arasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ile Savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Fikret Seçen var.

Görevden alınmak istenen hakimler arasında ise İdris Asan, Metin Özçelik, Ali Efendi Peksak ve Resul Çakır bulunuyor.

Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, başsavcısı ve savcılar ile Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcısı da görevden alınmak istendi.

Sözkonusu hakim ve savcılardan bazılarının bölgedeki görev sürelerinin henüz dolmadığı öğrenildi.

Adalet Bakanlığı, Yaz Kararnamesi taslağının karara bağlanmayan yani ünvanlı hakim ve savcı atalamalaryla ilgili kısmının geri çekildiğini açıklamıştı. Bakanlık yaptığı açıklamada HSYK’daki önerilerin görüşülen davalara doğrudan müdahale sonucunu doğuracağını ifade etti.

HSYK: "BAKANLIĞIN YETKİSİ YOK"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), “Kurulda görüşülmeye başlanılmış olan kararname taslaklarını Adalet Bakanlığı'nın geri çekme yetkisinin bulunmadığını” öne sürdü.

HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen üyelerince yapılan yazılı açıklamada, “Adalet Bakanlığı kaynaklı bu kriz, kurulun tüm yapıcı çabalarına rağmen, son yıllarda sistemli bir biçimde yürütülen kurulu yıpratma ve çalışamaz hale getirme uğraşının ürünü ve sonucudur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca “HSYK bu kararname döneminde de her türlü ön yargıdan uzak bir şekilde yetki ve sorumluluğun bilincinde olarak hareket etmiştir” görüşü savunuldu.

ÖZBEK: MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ

HSYK Başkanvekili Özbek açıklama yaptı. Özbek “Bizim mevcut oylan herhangi bir dava ya da soruşturma ilgi sorunumuz yok. Bizim istediğimiz yapılan uygulamaların insan hakları ihlallerine ters olmaması yönündeydi. Görevden alma diye bir şey söz konusu olamaz. Görevden almayı değil kişilerin durumunu görüşemedik. Bu durumda kurul görevini yapamadı. Biz kurul olarak aldığımız kararın gereğince çalışmaya devam ediyoruz. Kararnameyi tamamlayabilmek için yarından itibaren kururla olacağız.

...
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2010 Çarşamba 21:46:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?