19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ata'nın evinde defter krizi

Başbakan Erdoğan'ın Atatürk'ün Selanik'teki evinde anı defterine yazdığı yazısı kopartılan Fethi Dördüncü, "Başbakanın yaptığı bana hakarettir, ben Mersin'deki çiftçi Mehmet değilim hakkımı arayacağım. Selanik'e gidince yazıyı tekrar yazacağım" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Selanik'te Atatürk'ün evine yaptığı ziyaret sırasında anı defterinden kopardığı yazının sahibi olan 82 yaşındaki Fethi Dördüncü, ziyaret defterine yazdığı yazının Başbakan tarafından yırtıldığını öğrendiğinde üzüntüden ağladığını ifade etti, deftere neler yazdığını anlattı.

Yazısında, 'laikliğin ortadan kaldırılmak istendiğini, şerri kanunlarla idare edilen bir hilafet devleti kurulmak istendiğini' yazdığını belirten Dördüncü, "başbakanın ve hükümetin adını yazdım. Atatürk döneminde Osmanlı'nın borçlarının bile ödendiğini, şimdi ise her yere borçlanıldığını yazdım" dedi.

"Başbakanın yaptığı bana hakarettir, ben Mersin'deki çiftçi Mehmet değilim hakkımı arayacağım" diyen Dördüncü, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmem, Türk mahkemelerinin kararı başımın üstündedir" diye konuştu.

Selanik'e gittiğinde yazıyı yeniden yazacağını vurgulayan Dördüncü, "boynumdaki kolyede Atatürk'ün fotoğrafını ve Kur'an'dan ayet taşıyorum" dedi. 

BAŞBAKANLIK: YIRTILMADI, ÇIKARILDI

Öte yandan, Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evdeki anı defterinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sayfa yırtmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Akif Beki, Bakü'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Beki, Başbakan Erdoğan'ın dün Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evdeki anı defterini incelemesiyle ilgili sorulan bir soruya, “Sayın Başbakan'ın sayfa yırtması söz konusu değil. Önlü arkalı olarak birbirinin aynı olan basılı bir metnin, anı defterinin içine yerleştirilmesi tespit edildikten sonra Sayın Başbakan tarafından oradan aldırılarak, incelenmesi için talimat verilmiştir” yanıtını verdi.

Beki, metnin içeriğinde ağır hakaret ifadeleri olduğunun görüldüğünü de söyledi.Hukuki olarak incelenmesi için talimat verilen metnin, anı defterinin sayfası olmadığı, deftere basılı bir metin olarak iliştirildiği öğrenildi.

ERDOĞAN'I KIZDIRAN DEFTER KALDIRILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Selanik'te Atatürk’ün doğduğu evdeki ziyaretçi defterindeki bir yazıyı defterden çıkarmasından sonra konsolosluk görevlileri bugün defteri müzeden kaldırdı. Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burçuoğlu da Başbakan Erdoğan’ın ardından Selanik’ten ayrılmadı. Atina’ya dönmek yerine Selanik’te kalan Büyükelçi Burcuoğlu başkonsolosluk yetkilileri ile sürükle toplantı yaptı. Büyükelçi Burçuoğlu’nun, personele, ziyarete gelenler konusunda daha dikkatli olmaları yönünde direktif verdiği bildirildi.

ZİYARETÇİLERE ÖZEL REFAKATÇİ

Selanik Başkonsolosluğu’nun bahçesinde bulunan 3 katlı pembe boyalı evin üçüncü katında Atatürk’ün doğduğu odayı ziyaret edenler boş masa ile karşılaşıyor. Masanın üzerinde defteri yazmak için konulan kalemi kaldırmayı unutan görevliler, defterin neden kaldırıldığı konusunda bilgi vermekten kaçındı. Konsolosluk tarafından müze evi ziyarete gelenler için özel bir refakatçi de görevlendirildi.

NE OLMUŞTU?

Atatürk'ün doğduğu evin ziyaretçi defterinde AKP'yi eleştirdiği öne sürülen bir yazı Başbakan Erdoğan'ı çok kızdırdı. Yazıyı kopardığı öne sürülen Başbakan görevlileri azarladı.

Yazıyı kopardığı öne sürülen Erdoğan'ın Türk Başkonsolosluk görevlilerini, "Bunları kontrol etmiyor musunuz?" diye azarladığı bildirildi.

ÇİFTÇİ MEHMET KİMDİR?

Başbakan Tayyip Erdoğan ile çiftçi Kemal Öncel arasında yaşanan diyalog Türk Siyasi Tarihi'ne geçti. Erdoğan'ın 11 Şubat 2006'da Mersin’e yaptığı ziyarette kendisine bağırarak protesto eden ve "Anamızı ağlattınız" diyen Kemal Öncel isimli çiftçiyi, “Lan terbiyesizlik yapma” diye azarlamış ve daha sonra "Al ananı git buradan" demişti. Çiftçi Öncel, olayın hemen ardından Başbakanı dava edeceğini açıklamış, bir hafta sonra ise Başbakan'dan özür dileyerek şikayette bulunmayacağını duyurmuştu. Çiftçi Öncel, 27 Şubat'ta ise 'özür' açıklamasını, 'baskıya maruz kaldığı' için yaptığını öne sürdü.
.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2006 Cuma 15:32:07
Güncelleme :5 Mayıs 2006 Cuma 17:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?