28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Ata'nın kayığı nerede?

Galatasaray Divan Kurulu üyesi gazeteci - yazar Orhan Karaveli, 1935 yazında Atatürk'e tahsis edilen futanın (yarış kayığı), okulun içindeki Galatasaray Müzesi'nden kaybolduğunu öne sürdü. Yıllardır futayı müzede göremediğini ve kimseden akıbeti hakkında bilgi alamadığını söyleyen Karaveli, "Son olarak 13 Aralık'taki Divan Kurulu toplantısında konuyu tekrar gündeme getirdim. Ama, ne olduğunu bilen yok. Bu anlamlı ve zarif tekne sırra kadem bastı" dedi.

Son 25 yıldır yok
Son 25 yıldır müzede bu futaya rastlayamadığını anlatan Karaveli şöyle dedi: "Atatürk'ün bindiği tek kişilik yarış kayığı, Galatasaray'da okuduğum yıllarda hep ilgimi çekmişti. Bu futa Avrupa'dan ithal edilmiş, yaklaşık 6 metre uzunluğundaydı. Mekanik kürek bağlantı yerleri vardı. Sandalın üstünde de 'Atatürk, Galatasaray'ın bu futasında 29 Haziran 1935 tarihinde kürek çekti' yazısı ve kürek çekerken bir fotoğrafı vardı. 70'li yıllarda bir gün gittiğimde, futanın olmadığını gördüm." 

O sırada müzenin muhafızı olan Ferhuzat Turaç'e ve Müdür Vefa Semenderoğlu'na konuyu sorduğunu, ancak teknenin nerede olduğunu bilmedikleri yanıtı aldıklarını söyleyen Karaveli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son olarak gittiğim, halen görev yapan Ali Oraloğlu ağabeyimiz ise hiç bilmiyordu. 'Yahu bu futa ne oldu?' diye soruyordum, 'Valla bilmiyoruz', 'Karıştırma başka işin mi yok?' falan diyorlardı. Benim gazeteci içgüdüm, Galatasaraylılığımla ve Atatürk sevgisiyle birleşince konuyla ilgili araştırmalar yaptım. Ne yazık ki sonuç alamadım."
Yıllardır sakladığı bu sırrı, geçtiğimiz 13 Aralık Çarşamba günü yapılan Galatasaray Divan Kurulu'nda dile getirdiğini anlatan Karaveli, şöyle devam etti: 

"Toplantıda bu kayıp futayla ilgili, yıllardan beri hiç kimseden bir tepki almadığımı ve bunu hayretle karşıladığımı söyledim. Söz alan iki kişi, sadece futanın Florya'ya getirilişini anlattı. Ben de söz alarak, 'Burası Galatasaray Müzesi, yarın bunun bizden hesabını sorarlar' dedim. Camia nasıl olur da Atatürk'ün üzerine bindiği bir müzelik parçayı koruyamaz?
Eğer o sandal bulunmuş olsaydı, Ankara'daki Anıtkabir Müzesi'ne verilmesini önerecektim. Ne yazık ki Divan Başkanlığı bu konuyu ciddiye almadı. Dolayısıyla da şimdi Milliyet aracılığıyla bu çağrıyı yapmak zorunda kaldım.

Kimse bilmiyor?

Gün Kut (GS Lisesi Müdürü): "Futanın öyküsünü biliyorum, ancak akıbetini bilmiyorum. Sanırım eskidi, delindi veya atıldı. Dernek lokalindeki futanın ise olma ihtimali çok zayıf. Ancak, müzeye girmiş bir şey müzeden çıkmaz aslında. Müzenin yöneticisi Ali Bey'e sormak lazım." 

Ali Oraloğlu (GS Müzesi Müdürü): "Futa, eskiden GS müzesindeydi. Yaklaşık 10 - 15 yıldan beri kayık ortalarda yok. Ne olduğunu da kimse bilmiyor."

Atatürk tatilde kullanmıştı

1935'te Atatürk Florya'dayken bir yarış kayığı kullanma merakına kapılıyor. Galatasaray Kulübü yetkililerine, 'Bana bir futa bulun' diyor. Bulunan futa, Bebek'teki Galatasaray Su Sporları Kulübü'nden, Florya'ya getirilip Atatürk'e teslim ediliyor. Atatürk tatili boyunca bu futayı kullanıyor. Tatilini bitirdikten sonra da futa, Galatasaray Kulübü'ne teşekkür edilerek iade ediliyor. Futa da Galatasaray Müzesi'ne konuluyor.
Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2006 Perşembe 01:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?