28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Ata'nın mirasının satışına durdurma

Atatürk’ün kurup Hazine’ye bağışladığı Yalova Çiftliği’nin tasfiye edilerek, arazisine Arap sermayesiyle turistik tesisler kurulması için alınan Yüksek Planlama Kurulu kararının yürütmesi durduruldu.

Atatürk’ün kurup Hazine’ye bağışladığı Yalova Çiftliği’nin tasfiye edilerek, arazisine Arap sermayesiyle turistik tesisler kurulması için alınan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının yürütmesi durduruldu.

Yürütmesi durdurulan YPK kararının uzantısı olarak, çiftliğin AKP’li Yalova Belediyesi’ne devri ve belediye tarafından araziye Çalık Holding ve Dubaili ortağı tarafından turistik tesis yapılması için plan hazırlanmıştı.

Tarım-İş Sendikası, Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı tarafından Bursa 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada, Yalova Atatürk Tarım İşletmesi’ni tasfiye etmeyi amaçlayan 14 Mart 2005 tarihli YPK kararının yürütmesinin durdurulması istendi.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, mahkemenin 25 Mayıs tarihli kararında, YPK’nın Tarım Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazileri ile ilgili karar alma hakkı bulunmasına karşın, bu yetkinin kullanımının sınırsız olmayıp, alınan kararın hukuka, kamu yararı ve mevzuata uygun olması gerektiğinin açık olduğu kaydedildi.

“YAŞATMAK TARİHSEL SORUMLULUK”

Yalova Çiftliği’nin 1929 yılında Atatürk tarafından kurulduğu anımsatılan kararda, tarımsal üretim amacı güden çiftliğin 1937 yılında Atatürk tarafından Hazine’ye hediye edildiğine işaret edildi. İşletmenin Atatürk’ün adını taşıdığı da vurgulanan kararda, şöyle denildi:

“Her şeyden önce Atatürk’ün kurarak hazineye “hediye” ettiği dava konusu taşınmazın anılan kimliğin yaşatılması tarihsel bir sorumluluktur. Bu nedenle uyuşmazlığı herhangi bir iktisadi devlet teşekkülünün karlılığı verimi düştüğü için tasfiye edilmesi olarak ele almak yüzeysel bir yaklaşım olacaktır.”

Tasfiyenin, işletmenin son 7 yıldır zarar ettiği iddiasına dayandırılmak istendiği belirtilen kararda, tarım sektörünün, insanın yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan temel besin maddeleriyle doğrudan ilişkili olması nedeniyle ülke ekonomileri açısından önemli olduğu anlatıldı.

“TOPRAK ULUSUN ONURUDUR”

İdarenin verimsizlik gerekçesiyle çiftliği tasfiye etmek yerine, verimli işletme için gerekli tedbirleri almakla görevli olduğu kaydedilen kararda, şunlar kaydedildi:

“Birçok bilim adamınca, tarihsel süreç içinde topraklar üretkenliği nedeniyle kutsal olarak kabul edilirken, bunu korumanın bir ulusun onuru olduğu ve kaybedilenin toprak olmayıp temelde ulusal servet olduğuna dikkat çekilmiştir. Çünkü doğal kaynak olan toprakların üretimi sonsuz olmadığı gibi verimli toprak oluşum sürelerinin 100, hatta 1000 yıllarla ifade edilmesi toprağın önemini vurgulama açısından çarpıcıdır. Dolayısıyla bölgede yapılacak planlarda bu hususların göz önüne alınarak yukarıda tanımlanan üstün kamu yararının gözetilmesi gerekmektedir.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 19:02:30
Güncelleme :6 Temmuz 2006 Perşembe 19:10:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?