18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Avusturya geri adım attı: Hedef tam üyelik

Türkiye pazarlıklarının sürdüğü Lüksemburg'da Avusturya geri adım adım attı. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, ''ortak hedefimiz tam üyeliktir'' açıklamasını yaptı.
Lüksemburg'da dünden bu yana görüşmeleri tıkayan Avusturya, devam eden ikili görüşmeler sonucunda saat 15.50'de yaptığı açıklamada, "biz Müzakere Çerçeve Belgesi'nin birinci maddesini sorgulamayı bırakıyoruz" dedi.
Türkiye konusunda görüşmeler devam ederken, TSİ 18.00'de Türkiye için yapılması öngörülen hükümetlerarası konferans ertelendi. İngiliz diplomatlar ise görüşmelerin olumlu gittiği yönünde mesajlar veriyor.
Lüksemburg'da saat 10.30'da toplanan AB Genel İşler Konseyi'nde şu sıralar Ortadoğu görüşülüyor.
Liderler saat 16.00 sıralarında Türkiye'nin AB süreci ile ilgili görüşmelere geçecek. AB Dışişleri Bakanları'nın belgenin içeriğiyle ilgili olarak prensipte uzlaşmaya vardıkları, kelimeler üzerinde anlaşmaya çalıştıkları ifade ediliyor.

Beşinci madde tartışılıyor

Tartışmalar şu an beşinci madde üzerinde devam ediyor. Beşinci madde, Müzakere Çerçeve Belgesi'nin, üçüncü tarafların uluslararası kuruluşlara katılımına ilişkin ifadeleri içeriyor. Bu madde ile Kıbrıs Rum yönetimi ima ediliyor.
Türkiye, bu maddede değişiklik yapılmasını istemişti, ancak AB değişikliğe yanaşmıyor. Bunun yerine bu maddeyle ilgili olarak Türkiye'nin endişelerini gidermeye yönelik, deklarasyona yakın bir mektup hazırlanması üzerinde duruluyor.
Reuters haber ajansının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye için devreye girdi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 16:12:56
Güncelleme :3 Ekim 2005 Pazartesi 16:38:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ASIM ÖZER IP: 82.83.148.xxx Tarih : 3.10.2005 21:49:28
Avusturya halki neyazikki hala Hayme ana (devlet ana) ile baslayan Osmanli Türk harekenin Avusturya viyana kapilarinda bitiginin farkinda olmasa gerek. Aslinda Avrupali halklar biz Türklere hala Osmanli ruhunun devamettigi konusun da hemfikir olmalilar ki T.c. ile ilgili menfaatimize olan her konuda muhalefet olurlar.Iclerine yediremezler birseyleri. Ama bosuna.HAYME ANA ruhu Avrupali dostlarimizin tahmininden dahada canli olmali ki birlik yolundaki mesafe bir ileri bir geri zikzagini yapmakta.ALLAH BIZ ANADOLU cocuklarina hakkimizda hayirlisi ne ise onu versin . saygilarimla ASIM ÖZER / ALMANYA