20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Ayıplı mallarda iade yolu açıldı



Yargıtay'ın bu kararı özellikle beyaz eşya, elektronik, otomobil gibi garanti süresi üç hatta beş yıla uzayan ürünlerle ilgili anlaşmazlarda tüketiciyi çok rahatlatacak.

Yargıtay, ayıplı malın iadesinde altı ay değil, garanti süresinin geçerli olduğuna karar verdi. Bu sayede tüketici satın aldığı araba veya beyaz eşyayı garanti süresince iade edebilecek

Yargıtay Ondokuzuncu Hukuk Dairesi, tüketicileri sevindirecek bir karara imza attı. Daire, dayanıklı tüketim mallarının ayıplı çıkması halinde garanti süresi sonuna kadar iade edilebileceğine karar verdi. Daire, verdiği emsal kararda, "Ayıba karşı tekellüf hükümlerine dayanan ticari satışlarla ilgili davalarda zamanaşımı süresi 6 ay ise de, satılanın daha uzun bir garanti kapsamına alınması durumunda garanti süresi sonuna kadar dava açılabilir. Ayrıca satıcı, alıcıyı iğfal etmiş ise zamanaşımından yararlanamaz" görüşünü dile getirdi.


Ayıplı otomobile dava
X Motorlu Araçlar A.Ş.'den araba satın alan K.M. isimli şahıs aldığı aracın 'ayıplı' çıkması üzerine malın iadesi talebinde bulunarak alacak davası açtı. Satın aldığı araba ile bir yıl sonra trafik kazası geçiren K.M. aracın hava yastıklarının açılmamasını gerekçe gösterdi.
Mahkeme, süresi içerisinde araçtaki ayıp ihbarının yapılmadığını, satış tarihinden itibaren 6 aylık zamanaşımı süresi içinde bu davanın açılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 19'uncu Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.


Garanti süresinde dava hakkı
Yargıtay, tüketicileri yakından ilgilendiren kararının gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: "Türk Ticaret Kanunu'nun 25/4. maddesince, ayıba karşı tekellüf hükümlerine dayanan ticari satışlarla ilgili davalarda zamanaşımı süresi 6 ay ise de, satılanın daha uzun süre garanti kapsamına alınması durumlarında garanti süresince dava açılabilir. Ayrıca satıcı, alıcıyı iğfal etmişse, yasada öngörülen zamanaşımından yararlanamaz. Mahkeme, dava konusu aracın garanti belgesi getirtilip, davanın garanti süresince açılıp açılmadığı saptanarak gerektiğinde Borçlar Kanunu'nun 207/son maddesi hükmü de tartışılmak suretiyle uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, yazılı hüküm doğru görülmemiştir."


Karar emsal olacak
Yargıtay çevreleri, sözkonusu bu kararın emsal olacağını ve dayanıklı tüketim mallarının ayıplı çıkması halinde iade için gerekli süre için 'garanti süresi'nin kabul edileceğini belirttiler.

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 14:59:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?