Ayvalık'ta önceki gece başlayan yangın, Şeytan Sofrası'nı da kapsayan 150 hektarlık çam ormanını yok etti. Yangının nedeni için vatandaş 'sabotaj', yetkililer 'piknik ateşi' diyor.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Çamlık mevkiindeki piknik alanı yakınlarından önceki gün saat 22.45 sıralarında yükselen alevler, hızı saatte 80 kilometreye ulaşan poyrazın etkisiyle hızla yayıldı. Ayvalık'ın en güzel çam ormanlarının bulunduğu bölgede 200 metrelik şerit halinde ilerleyen alevler, önüne ne geldiyse yaktı. Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Antalya'dan ekipler bölgeye gönderildi. Ancak sadece karadan yapılan müdahale rüzgârın şiddeti nedeniyle etkili olamadı.
Yangın rüzgârın şiddetini artırmasıyla Paşa Boğazı'na kadar ulaştı. Çamlar yanarken mermi gibi patlayan kozalaklar yaklaşık 150 metrelik Paşa Boğazı üzerinden Şeytan Sofrası bölgesine sıçradı.
Alevlere bin sorti
Doğa cenneti Şeytan Sofrası'ndaki kızılçam ormanı çıra gibi tutuşurken yazlıkçılar büyük panik yaşadı. Alevler sitelere 200 metre kala güçlükle durduruldu. Buradaki yaklaşık 200 kişi tahliye edilerek Küçükköy'e gönderildi.
Saat 05.00'ten itibaren Antalya, İzmir, Çanakkale, Muğla, Denizli, İstanbul'dan Orman Bölge İşletme müdürlüklerine ait 8 helikopter, Hava Kuvvetleri'ne ait 2 uçak ile Çanakkale'den gelen THK'ye ait 5 uçak alevlere müdahale etti. Helikopter ve uçaklar bine yakın sorti yaptı. 600 orman işçisi, Edremit Piyade Tugay Komutanlığı'ndan 200 asker, 130 arozöz, 9 dozer 8 greyderin de yardımıyla saat 08.00 sıralarında yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları başladı.
Çıkış nedeni ve iddialar
Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirterek, "Yangının Çamlık mevkiindeki piknik alanında yaşayan yaşlı bir vatandaşın yaktığı ateşten kaynaklandığı belirtiliyor. Ancak kesin bir delile ulaşılamadı" dedi.
Bölgede yaşayanlar, yangının kasıtlı çıkarıldığını öne sürdü. Bazı kişiler, "Arazi mafyası yer açmak için yapmış olabilir. Alevler dört noktadan yayıldı" dedi.
Her şeyi kül etti
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, yangının hava görüntülerine ilk ulaşan kurum oldu. Sabah bölgeye hareket eden Türk Hava Kurumu'na ait 4 söndürme uçağı, 1 helikopter ve 1 keşif uçağı yangına havadan müdahale başlattı. Ama tüm müdahaleler, alevlerin yazlık evlerin çok yakınına kadar gelip her şeyi yakmasını engelleyemedi.
'Ayvalık yanardı'
Ayvalık Belediyesi bütün gece halkı yangına yardıma çağırdı ama halk bölgeye gidince polis ve jandarma tarafından bölgeye sokulmadı.
Bölgeye girmeyi başaran arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla itfaiye, ormancılar, belediye, jandarma ve polis arasında koordinasyon kuracak, yangın söndürme çalışmalarını yönetecek bir bilirkişi yokmuş.
Önlem alınmıyor
Ancak Bergama ve Dikili'den gelen orman araçları ormana girdiklerinde ciddi bir önlem alınabilmiş. Gece 03.00'ten sonra da Konya'dan gelen helikopterler ile söndürme operasyonu ciddiyet kazanmış. Ambulanslarda duman maskesi, yanığa karşı ilkyardım bile olmadığı aktarılan bilgiler arasında. Ayvalık ve Cunda'daki ormanlık arazinin yangına karşı korunması için herhangi bir önlem alınmadığını ben biliyorum. Ormanda piknik yapmayın, ateş yakmayın levhalarına kimsenin aldırdığı yok.
Bölgeyi korumakla görevli jandarmayı arayıp ateş ihbarı yaptığınızda jandarma ya hiç gelmiyor ya da birkaç saat sonra geliyor.
Sahipsizlik diz boyu
Yangın gece 22.00 dolaylarında çıktı. Çok şiddetli poyraz esiyordu. Saat 02.00'ye kadar taşıma suyla ve itfaiyenin birkaç aracıyla söndürülmeye çalışılan yangın, Badavut tarafındaki evleri de tehdit edince işin ciddiyeti anlaşıldı. Rüzgâr ters yönden esseydi, Ayvalık da yanardı.
Yerleşim yerlerine bu derece yakın olan çam ormanlarının korunması için örgütlü bir yangın söndürme programı olmadığı belli. Genel resim, bu kadar değerli bir turistik beldenin ne denli sahipsiz olduğudur.
Milliyet
Yayın Tarihi :
5 Temmuz 2006 Çarşamba 03:01:29