28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Azeri lidere MİT koruması

Mahmudali Çöhreganlı Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi lideri Doktor Mahmudali Çöhreganlı İran'ın gizli servisi SAVAMA tarafından suikast düzenleneceği bilgisi üzerine gözaltına alınarak MİT'e teslim edildi. Çöhreganlı Azerbaycan'a gönderildi.

İran'ın başvurusu üzerine, rejim aleyhtarı gösterilere katılarak, ayaklanma çıkardığı iddiasıyla İnterpol tarafından aranan Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi lideri Doktor Mahmudali Çöhreganlı'nın İran gizli servisi SAVAMA tarafından düzenlenecek suikastten korumak amacıyla İstanbul polisi tarafından gözaltına alındığı ileri sürüldü. Emniyet'in MİT'e teslim ederek Beşiktaş'taki binasında koruma altına aldığı Çöhereganlı, önceki gece yarısı kızıyla birlikte Azerbeycan'a gönderildi.

SUİKAST İHBARI GELDİ
İddiaya göre suikast bilgisini alan Milli İstihbarat Teşkilatı, (MİT) polise Çöhreganlı'yı gözaltına aldırıp, koruma altında tuttu. Çöhreganlı, İran'da mayıs ayı ortalarında bir gazetede yayınlanan ve Azerileri hamam böceğine benzeten karikatürün ardından Azeri asıllı İranlılar'ı isyana kışkırttığı gerekçesiyle İran hükümetinin başvurusu üzerine İnterpol tarafından aranmaya başlanmıştı. 5 Haziran günü beraberinde bulunan bir heyetle isyan olayları hakkında Türk ilgililere bilgi vermek amacıyla İstanbul'a geldiği ileri sürülen Çöhreganlı, Fatih'te bir otele yerleşti.İnterpol tarafından aranmasına rağmen Türkiye'ye giriş yapan Çöhreganlı önceki gün kaldığı Green Anka Otel'de bir gazeteciyle röportaj hazırlığındayken yanına gelen 3 sivil polis tarafından emniyete davet edildi.

KIZI İSTANBUL'DA
Çöhreganlı ile basın danışmanı Oktay Türkmen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Kısa süre sonra Türkmen serbest bırakılırken, Çöhreganlı bir saat sonra MİT'in Beşiktaş'taki İstanbul Bölge Merkezi'ne götürüldü. Burada Çöhreganlı'ya kendisine SAVAMA'nın suikast hazırlığında olduğu bildirildi. Bunun üzerine İstanbul'da yaşayan kızı Fatma Çöhreganlı da koruma amaçlı olarak evinden alınıp adresi bilinmeyen bir yere götürüldü. Beş saat süreyle MİT'te koruma altında tutulan Çöhreganlı kendi isteği üzerine kızıyla birlikte THY'nın Bakü seferini yapan 23.00 uçağıyla Azerbaycan'a gönderildi. Bir süre Azerbaycan'da kalacak olan Çöhreganlı daha sonra vatandaşı olduğu Amerika'ya geçecek.
Sabah
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2006 Pazar 12:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?