22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Azmettirici ’abi’ İstanbul’da yakalandı

YÖK saldırısını gerçekleştiren Nurullah İlgün’ün ifadesi üzerine aynı şirkette çalıştığı akrabası Bülent Askeroğlu da gözaltına alındı. İlgün kendisini Askeroğlu’nun azmettirdiğini söyledi ve "Amacımız kimseyi öldürmek değil korkutmaktı" dedi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’e suikast girişiminde bulunmak isteyen ve polis tarafından kısa sürede yakalanan suikastçı Nurullah İlgün, yakalandıktan sonra polise verdiği bilgilerde, kendisini aynı güvenlik şirketinde birlikte çalıştığı Bülent Askeroğlu (23) ismindeki akrabasının azmettirdiğini söyledi. Zanlının ifadeleri üzerine İstanbul Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, önceki gece İlgün ve Askeroğlu’nun ortak kız arkadaşlarının Kadıköy’de bulunan evine baskın düzenledi. Askeroğlu bu evde yakalandı. Askeroğlu’nun, suikastçı İlgün gibi Erzurum Şenkaya’ya kayıtlı olduğu belirtildi. Zanlıya silah temin ettiği ileri sürülen Muhammet A. ve irtibatlı 2 zanlı daha gözaltına aldı. Dört zanlı sorgulanmak üzere Ankara’ya götürüldü.

GECEYİ OTELDE GEÇİRDİLER

AFM Güvenlik’te görev yaptığı belirtilen Nurullah İlgün emniyetteki ifadesinde, Askeroğlu ile birlikte olaydan bir gün önce Ankara’ya otobüsle geldiklerini söyledi. İlgün olayı şöyle anlattı: "Ulucanlar’daki Koyunlu Otel’de geceyi geçirdik. Sabah Bülent eylemi nasıl yapacağımızı anlattı. Taksiye binerek YÖK binası yakınlarına gittik. Bülent, araçtan indi ve benim yanımdan ayrıldı. Plana göre Bülent, yolun aşağısında bekleyecek ve ben eylemin ardından onunla buluşup kaçacaktım. Güvenlikçiler beni içeri almayınca YÖK’e doğru üç el ateş ettim. Amacımız kimseyi öldürmek değil, sadece korkutmaktı. Sonra yoldan aşağıya doğru kaçtım. Bülent’le buluşup otomobil ve taksi gasp ettik. O AŞTİ’den otobüse binerek İstanbul’a gitti. Ben de tren garına gittim. Bizim hiçbir örgütle bağlantımız yok."

KUVAYI MİLLİYE KARTVİZİTİ

"Bu eylemi canımız sıkıldığı için gerçekleştirdik" dediği ifade edilen İlgün’ün, yaklaşık 15 bin YTL tutarında borcu bulunduğu kaydedildi. Nurullah İlgün’ün bir örgütle bağının bulunmadığını ifade eden polis yetkilileri, zanlının üzerinden Kuvayı Milliye Derneği’ne ait bir kart bulunduğunu doğruladı. Danıştay baskıncısı Alparslan Arslan’ın otomobilinde Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği üyesi birinin kartviziti bulunmuştu.

BBP’DEN TEPKİ

Büyük Birlik Partisi, İlgün’ün "BBP sempatizanı" olduğuna ilişkin iddiayı yalanladı. BBP Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Ogan, "Kişinin partimizle hiçbir ilgisi yoktur" dedi.

KIBLEYİ SORMUŞLAR

İlgün ve Askeroğlu’nun, otelde kıbleyi sordukları da ortaya çıktı. İlgün ve Askeroğlu’nun birlikte çalıştıkları AFM Güvenlik Şirketi’nin yazılı açıklamasında "Yakalanan İlgün ve Askeroğlu sigortalı olarak şirketimizde 07.03.2007 tarihinde işe başlamışlardır. Her iki şüpheli şahıs 24.04.2007 tarihinden itibaren 3 gün süre ile herhangi bir izin almaksızın, mazeretsiz işe devam etmemiş ve haklarında tutanak tutulmuştur" denildi.

Ailesi yıkıldı

KARDEŞİNİN türban sorunu nedeniyle YÖK’e öfke duyduğu için saldırıyı planladığı ileri sürülen Nurullah İlgün’ün kız kardeşi Serpil’in türbanlı olmadığı öğrenildi. Erzurum’un Akşar Bucağı’nda oturan İlgün Ailesi olayı televizyon haberlerinden öğrendi. Sinir krizi geçiren baba Korkmaz İlgün "Oğlum böyle bir şey yapmaz. Oğlumu tuzağa düşürdüler. Prof. Erdoğan Teziç’e gidip kendisinden oğlum adına özür dileyeceğim" diye konuştu. Anne Elanur İlgün ise oğlunun böyle bir işe kalkışmasına şaşırdığını söyledi. Nurullah İlgün’ün 23 yaşında Fırat, 21 yaşında Serpil ve 16 yaşında Tarık adlı üç kardeşi olduğu öğrenildi. Askerliğini Nusaybin’de jandarma komando olarak yapan Nurullah İlgün’ün, Güneydoğu gazisi olan amcasının oğlu emekli Uzman Çavuş 35 yaşındaki Aytaç İlgün, "Nurullah vatansever, ülkesine ve bayrağına söz söylettirmeyen bir insan. Bu çocuk yüzde 99 kandırılmıştır" dedi.

Yine Maltepe bağlantısı

Nurullah İlgün’e ait cep telefonunun, olaydan bir saat önce İstanbul Maltepe’de olduğu belirlenen bir ankesörlü telefondan arandığı belirlendi. İlgün’ün bu telefon görüşmesiyle ilgili "Bir arkadaşımla görüştüm" dediği öğrenildi. Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan’ın suikastın ardından "Bombaları ve ikisi Glock üç tabancayı gerçekten tanımadığım kişilerden, İstanbul Maltepe’den para karşılığı aldım" şeklinde ifade vermesi de gözleri bu telefona çevirdi. Her iki olay arasındaki bağlantı araştırılıyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2007 Cuma 07:33:53
Güncelleme :27 Nisan 2007 Cuma 07:52:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?