19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Babası tanıdı parmak izi uydu

Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın, Kenya’da yakalanana kadar yanında kalarak tercümanlığını yapan ve sevgilisi olduğu da iddia edilen "Rozerin" kod adlı Ayfer Kaya’nın yakalandığı Almanya’da sorgusunda söylediği "Rozerin ben değilim" yalanı kısa sürede çürütüldü.

Türkiye’ye fotoğrafları gönderilen ancak emniyet tarafından kesinleştirilemediği için dün Hürriyet’in "Yakalanan o Ayfer değil" diye duyurduğu Ayfer Kaya’nın kimliği kesinleşti. Fotoğrafları dün Bingöl’deki babası teşhis etti. Almanya’dan gönderilen parmak izleri de tutunca Kaya Türkiye’ye iade edilmek üzere tutuklandı.

3 Mart’ta Rosenheim’da yapılan kontrol sırasında yakalanan Ayfer Kaya, "Ben sizin aradığınız Ayfer Kaya değilim" diyerek kurtulmak istedi. Münih Başsavcılık Sözcüsü Manfred Nötzel, hakkında tutuklama kararı bulunan Ayfer Kaya’nın 1971 doğumlu olduğunu, ancak cezaevinde tutuklu bulunan kişinin, 1971 değil, 1973 doğumlu olduğunu iddia ettiğini söyledi. Cezaevindeki tutuklunun kendisinin bir başkasıyla karıştırıldığı iddiasında bulunduğunu belirten Nötzel, Ayfer Kaya’nın parmak izleri ve fotoğraflarını Türkiye İnterpolü’ne gönderdi. Almanya’da gelen fotoğraflar ile Bingöl Emniyetindeki fotoğraf karşılaştırıldı. Fotoğraflar arasında benzerlik kurulamadı.

BU BENİM KIZIM

Bunun üzerine Almanya’dan gelen fotoğraflar Ayfer Kaya’nın babası Hasan Kaya’ya gösterildi. Hasan Kaya, "Benim kızım" diyerek fotoğrafı doğruladı. Gönderilen parmak izleri de örtüşünce İnterpol Dairesi Başkanlığı da, Alman makamlarına, yakalanan kişinin Rozerin kod adlı Ayfer Kaya olduğunu duyurdu. Alman Tranustein Bölge Mahkemesi bunun üzerine Ayfer Kaya’yı tutukladı. Kaya, Münih Cezaevi’ne konuldu. İnterpol, "Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin" 16. maddesi gereğince Türkiye’ye iade edilmesi amacıyla girişim başlattı.

Türkiye iade istedi

Bavyera Eyaleti Başsavcılık sözcüsü Manfred Nötzel, "Türkiye iade talebini bildirdi, şimdi dosyasını gönderecek. İade dosyası için tanınan süre 40 gün. Bu süre de gelmezse kişi serbest kalır. Dosya gelirse Yüksek Bölge Mahkemesi karara bağlar. Ama son kararı hükümetindir" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 05:19:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?