26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Bakanlara 'TEKEL' talimatı!

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya talimat verdiğini ve yapılacak çalışmanın neticelenmesinin ardından Başbakan Erdoğan ile yeniden biraraya geleceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, TEKEL işçilerinin eylemlerinin 45'nci gününde, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Kumlu, görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek, görüşme hakkında bilgi verdi. Başbakan Erdoğan'a 45 gündür sokaklarda, soğukta, ayazda kadın-erkek eylem yapan işçilerin sıkıntılarını anlattıklarını belirten Kumlu, görüşmenin iki saat sürdüğünü söyledi. Kumlu, "Sayın Başbakan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya talimat verdi. Onlar da geldiler, onlarla da müzakere ettik. Nelerin yapılabilirliği konusunda...Tabii bu bir çalışmayı gerektiriyor. Bu hafta sonuna kadar bu çalışmanın neticesini görünce Sayın Başbakan tekrar bizi çağıracak ve oturup konuşacağız" dedi.

 Umutlu olup olmadıklarının sorulması üzerine Kumlu, "Şu 2 saatlik görüşme bile bu işlerin nasıl yürüdüğünü gösteriyor. Burada umut, olumlu, olumsuz gibi ifadeleri kullanıp, sonrasında olumsuzluk olursa yanlış anlaşılır. Çalışmayı görmeden Sayın Başbakan'ın da bizim de bir şey söylememiz mümkün değil. Çalışmanın neticesini gördükten sonra sizlerle tekrar paylaşırız" yanıtını verdi. Kumlu, bir soru üzerine çalışmanın içeriğini paylaşamayacağını da belirtti. Bir gazetecinin 'Eylemle ilgili bir değişiklik olacak mı?' sorusuna ise Kumlu, "Neticeyi almadan oradaki insanlara birşey söyleyemeyiz. Sayın Başbakanın 3-5 gün içinde halledin demesini nedeni de bu. O çalışmayı görünce 'arkadaş durum bu', 'gidin mi, yoksa eyleme devam mı' diyeceğiz orada belli olacak" yanıtını verdi.

 Kumlu, 4-C'de geri adım olup olmadığının sorulması üzerine de, "4-C midir, 4-B midir bizim düşüncemizi biliyorsunuz. Arkadaşlarımızın özlük haklarıyla başka kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması. Ama bu bir maliyet gerektiriyor. Hesabı, kitabı yapılacak. 4-C mi olacak 4-B mi olacak yorum yapmak yanlış olur" dedi.

Başbakanlık kaynaklarının görüşmenin saat 19.00'da başladığını ve 1 saat sürdüğünü bildirdiğinin hatırlatılması, kendisinin ise 2 saat görüştüklerini söylediğinin belirtilmesi ve 2 saat boyunca Başbakan ile görüşüp görüşmediklerinin sorulması üzerine ise Kumlu, "Sayın Başbakanla, sonra bakanları da çağırdı" karşılığını verdi.

 KUMLU, TEKEL İŞÇİLERİNE SESLENDİ

 Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, görüşmeye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı katıldığını belirterek, "Sayın Başbakan iki bakana talimat verdiler. Pazartesi'ye kadar benim önüme çalışmalarınızı getirin. Sonra Türk-İş yöneticileriyle bir araya gelelim' dediler" dedi.

 Türk-İş Başkanı Kumlu, TEKEL işçilerine hitaben Türk-İş Genel Merkezi balkonundan yaptığı konuşmada, "Zaman zaman 'Kumlu istifa' denilmesine rağmen hiç yadırgamadım. Bu bizim görevimiz" dedi. Başbakanlıkta yapılan görüşmeye Bakan Şimşek ve Yazıcı'nın da katıldığını belirten Kumlu, "Bizim taleplerimiz belli. Bizim talebimizin ne olduğunu 45 gündür seslendiriyoruz. Mevcut şartlarımızla başka kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılmak istediğimizi paylaştık. Sayın Başbakan bu iki bakana talimat verdiler.

 'Pazartesiye kadar benim önüme çalışmalarınızı getirin. Sonra Türk-İş yöneticileriyle bir araya gelelim' dediler. Pazartesiye kadar Maliye Bakanımız ve Devlet Bakanımız çalışacaklar. Sayın Başbakanımızın önüne getirecekler. Sonra bizi çağıracak, oturup görüşeceğiz. İnşallah sağ selamet sizleri evinize göndermeye çalışacağız'' şeklinde konuştu.

 Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı bazı açıklamaların yanlış anlaşıldığını da ifade eden Kumlu işçilere, ''Görüşmenin neticesini almadan size, 'Bırakın gidin' diyemiyorum. Olumlu bir şekilde bu neticeyi alıp sizlerin sağ salim çoluğunuza çocuğunuza kavuşmanızı temin etmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Öte yandan bazı TEKEL işçileri, açıklama yapıldıktan sonra ne yapacakları konusunda karar vereceklerini söyleyerek, 'Ölmek var, dönmek yok' sloganı atarken, bazıları da 45 gündür işçileri oyaladıklarını, bir şey vermeyeceklerini, harklarını almaya çalıştıklarını ve kadrolu çalışmak istediklerini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2010 Cuma 18:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?