23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Bakanlardan karantina açıklaması

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Iğdır`ın Aralık ilçesinde ölen tavuklarda kuş gribi virüsünün teşhis edildiğini ancak tavuk eti ve yumurtası üreten ticari işletmeler ve halk sağlığı açısından endişe edilecek bir durum olmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı da, şu ana kadar kuş gribi hastalığıyla ilgili olarak hastalık bölgesinde herhangi bir insan vakasının bulunmadığını ve toplum sağlığı açısından bütün önlemlerin alındığını bildirdi.

Asya`da salgın halinde olan kuş gribi, 2003 sonlarından bu yana 70`ten fazla insanın ölümüne neden oldu ve virüsün mutasyona uğrayarak insandan insana bulaşabilecek hale gelmesi halinde ortaya çıkabilecek büyük bir salgında dünya çapından milyonlarca insanın ölmesi ve büyük ekonomik kayıplar oluşmasından endişe ediliyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Aralık ilçesinin Köprüler mahallesinde geçtiğimiz günlerde tavuk ölümleri ihbarı alınması üzerine örneklerin laboratuara gönderilerek geçici kordon ve karantina tedbirlerinin alındığı, 26 Aralık Pazartesi günü de laboratuar raporu ile hastalığın ``tavuk vebası-kuş gribi`` olduğunun belirlenmesi üzerine geçici önlemlerin kalıcı hale getirildiği belirtildi.

Hastalığın etkeninin Avian Influenza A virüsü H5 tipi olduğunun teşhis edildiğini belirten bakanlık hastalığı Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Avrupa Birliği`ne bildirilecek ve laboratuar teşhisinin teyidi ve virüsün genetik yapısının tanımlanması için AB referans laboratuarına örnek gönderecek.

``ENDİŞE EDİLECEK DURUM YOK``

 Açıklamada ``Bölgede büyük entegre tesisler bulunmamakta, kanatlı hayvanlar sadece vatandaşın kişisel tüketimi amacıyla yetiştirilmektedir. Gerekli karantina tedbirlerinin kesin teşhisten önce başlatılmış olması nedeniyle ülkemizdeki etçi ve yumurtacı ticari işletmeler ve halk sağlığı açısından endişe edilecek bir durum söz konusu değildir`` dedi.

Balıkesir`in Manyas ilçesinde Ekim ayında ortaya çıkan kuş gribi vakalarının ardından uygulanan önlemler sayesinde hastalığın tamamen yok edildiği bakanlık tarafından bir ``nihai rapor`` ile açıklanmıştı. İlçede 10,000 civarında kanatlı hayvanın itlaf edilmesine neden olan hastalık, tavukçuluk sektöründe de talebin düşmesi nedeniyle büyük maddi kayba yol açmıştı.

Açıklamada, ``Merkez ve yerel birimlerle koordinasyon sağlanarak gerekli bütün önlemler alınmıştır`` denilerek bulaşma ihtimali nedeniyle 359 adet çeşitli kanatlı hayvanın itlaf edildiği belirtildi. Hastalık kaynağının Kafkaslar üzerinden gelen göçmen kuşlar olabileceği tahmin ediliyor.
Daha önce kuş gribi vakaları görülen Romanya da dün başkent Bükreş`in 90 km doğusundaki bir köyde H5 virüsü tespit edildiğini ve yaklaşık 8,000 kümes hayvanının itlaf edilmekte olduğunu açıklamıştı.

``İNSAN VAKASI YOK``

Sağlık Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamada, ``İlçede görülen şüpheli kanatlı hayvan ölümlerinin tavuk vebası (kuş gribi) olduğu ve etkenin avian influenza virüsünün H5 tipi olarak belirlendiğinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 27 Aralık tarihinde (dün) bakanlıklarına bildirilmesi üzerine halk sağlığı açısından gerekli tedbirlerin süratle alındığı`` belirtildi.

Bu kapsamda ilk olarak Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nca ilan edilen karantina bölgesinde, sağlık çalışanları ve halka, hastalık hakkında gerekli bilgilerin verildiği ifade edilen açıklamada, ayrıca bakanlık uzmanlarından oluşan 2 kişilik bir ekibin derhal bölgeye gönderilerek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileriyle gereken koordinasyon çalışmalarına başlandığının altı çizildi.

Şu an itibariyle hastalık bölgesinde herhangi bir insan vakasının bulunmadığı belirtilen açıklamada, toplum sağlığı açısından gerekli bütün tedbirlerin alındığı ve alınmaya devam edileceği vurgulandı.

aa
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 15:02:24
Güncelleme :28 Aralık 2005 Çarşamba 16:31:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?