24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Bakanlık: Salgın yok

Sağlık Bakanlığı'nca, Manyas'ta görülen ''kuş gribi'' olayının dünyadaki büyük salgınla hiçbir ilgisi olmadığı kaydedilerek, ülke genelinde toplumu tehdit eden bir grip salgınının söz konusu olmadığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kuş gribinin, etkeni ne olursa olsun kanatlılarda görülen bir hayvan hastalığı olduğu belirtilerek, ''Tavuk vebası'' olarak da adlandırılan hastalığın, hayvanlar arasında yüksek derecede bulaşıcılık gösterdiği ve ölümlere neden olduğu ve insanlarda mevsimsel olarak görülen grip virüsünün tipinin, kuş gribi virüsü ile aynı olmadığı kaydedildi.

Kuş gribinin hasta olan hayvanlarla yakın temas içinde olan kişilere çok az bir ihtimalle de olsa bulaşabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

'İNSANLARA GEÇİŞ YOK'

"Ancak insanlar arasında hastalığın geçişi henüz yoktur ve hasta insandan sağlam insana bulaşma da söz konusu değildir. Kuş gribi hastalığı son 2 yıldır Uzakdoğu ülkelerinde görülmekte olup, milyonlarca kanatlı hayvan bu salgın nedeniyle itlaf edilmiş veya kendiliğinden ölmüştür. Buna karşılık hasta olan kişi sayısı 29 Eylül 2005 tarihi itibarıyla, toplam 116 olup, ölen kişi sayısı 60'dır. İnsan vakaları Endonezya, Vietnam, Tayland ve Kamboçya'da görülmüştür.''
İnsanlarda mevsimsel olarak özellikle kış aylarında görülen grip salgınlarının kuş gribi ile ilgisi olmadığı ifade edilerek, mevsimsel grip hastalığının, insandan insana bulaşmakta, özellikle bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı veya durumu olan kişilerde de ağır seyredebildiği vurgulanarak, mevsimsel grip hastalığından korunmak için kişisel hijyen uygulamaları ve riskli kişilerin aşılanmalarının önerildiği kaydedildi.

Dünyada yaklaşık 35-40 yılda bir olan büyük grip salgınlarının, mevsimsel gribe neden olan grip virüsünün yapısında meydana gelen bir değişiklikle oluştuğu vurgulanarak bu salgının genellikle hayvanlarda hastalığa neden olan grip virüsünün yapı değişikliği veya hayvan virüslerinin insan virüsüne etki etmesi ile insan grip virüsünde meydana gelen yapı değişikliği sonucu ortaya çıktığı belirtildi.


Bilim adamlarının ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kuruluşların, son 2 yıldır yoğun şekilde kanatlı hayvanlarda görülen kuş gribinin etkeni olan virüsün yapısında bir değişiklik olabileceğini ve insandan insana bulaşır hale gelebileceğini düşündüğü ve ülkeleri büyük bir salgın riskine karşı hazırlıklı olmaya çağırdığı hatırlatılarak, "Ancak mevcut virüs henüz insandan insana bulaşmamakta olup, böyle bir salgının çıkıp çıkmayacağı ve ne zaman ortaya çıkacağı bilinmemektedir" denildi.

"ÜLKE GENELİNDE TOPLUMU TEHDİT EDEN BİR GRİP SALGINI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Türkiye'de görülen kuş gribi olayının, büyük salgınla hiçbir ilgisinin olmadığı kaydedilen açıklamada, Güneydoğu Asya'da görülen kuş gribi hastalığının, göçmen kuşlarla Orta Asya ülkelerine sıçradığı ve kuşların mevsimsel göçü ile diğer ülkelere de yayıldığı ifade edildi.

Türkiye'nin de göçmen kuşların göç yolları üzerinde olması nedeniyle, kuş gribi hastalığının Türkiye'deki kanatlılarda da görülebileceğinin tahmin edildiği açıklama şöyle devam etti:

''Ancak tüm tedbirlere rağmen, bu durumun engellenmesi söz konusu değildi. Vahşi hayat ile temasta olan kanatlı hayvanlara hastalığın bulaşma ihtimali çok yüksek olup, hayvanlardaki kuş gribi vakalarının bir kuş cenneti olan Manyas Gölü'nün civarındaki hindilerde görülmesi bu öngörüyü doğrulamaktadır. Hastalığın entegre kanatlı hayvan üretimi yapan tesislere sıçraması durumunun, yaban hayat ile temasın olmaması nedeniyle, çok düşük bir ihtimal dahilinde olduğu düşünülmektedir.''

Manyas Bölgesi'ndeki kuş gribi vakalarıyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hayvan sağlığı açısından gerekli çalışmaları yürüttüğü belirtilerek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bilgilerin alınmasının ardından Sağlık Bakanlığı tarafından da ilgili uzmanların bölgeye gönderildiği açıklandı. Sağlık Bakanlığı'nın da kuş gribi hastalığının insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaması için çalışmalar yaptığı vurgulanarak bu amaçla, kuş gribinin bu hayvanlarla yakın temasta olan üretici ve işçilere bulaşmaması için, hasta hayvan ve ölülerle temasta, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda koruyucu malzeme kullanmalarının istendiği ifade edildi.

Hastalığın görüldüğü çiftliklerde çalışan ve hayvanlarla temasta olan kişiler için, hastalığın kuluçka süresi göz önüne alınarak 7 günlük ilaç tedavisi ile koruma sağlanacağı kaydedilerek, bu ilaçların Sağlık Bakanlığı'nca temin edildiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı'nın, sağlık kuruluşlarına talimat vererek, hastalığın vaka tanımına uygun kişiler için, hasta hayvanların bulunduğu çiftliklerle temas öyküsü de söz konusu ise, gerekli tanı ve tedavi protokollerinin başlatılması istendiği vurgulanarak çiftlik çalışanlarının, mevsimsel grip hastalığından da korunması gerektiği düşünülmüş olup, işverenlerin, çalışanları grip aşısı ile aşılatmasının istendiği kaydedildi. Hastalıkla ilgili sağlık çalışanlarının eğitimlerinin de yapıldığının belirtildiği açıklamada, şunlar denildi:

''Bu aşamada ülke genelinde toplumu tehdit eden bir grip salgını söz konusu olmadığı gibi, kuş gribi kaynaklı bir insan vakası da bulunmamaktadır. Kuş gribi vakalarının ülkemizdeki kanatlılarda görülmüş olmasının, endişeye mahal verecek bir durum yaratmadığı bilinmelidir. Hizmetlerin en iyi şekilde verilebilmesi için, herkesin sağduyulu ve soğukkanlı tavır sergilemesinin önemli olduğu da unutulmamalıdır. Dünyada beklenen büyük salgın konusunda Sağlık Bakanlığı planlama çalışmalarını tamamlamıştır. Hazırlanan grip pandemi planının ana hatları, hastalığın kontrol ve idaresi, hastalığın izlenmesi, vakaların araştırılması, tedavisi, toplumun korunması, hizmetlerin devamlılığının sağlanması, araştırma ve değerlendirme şeklindedir.''

.
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2005 Pazar 23:00:28
Güncelleme :9 Ekim 2005 Pazar 23:05:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?